Hetiszakaszunk azt meséli el, hogy Korách, a lévi törzs egyik vezetője miként lázadt fel Mózes és Áron irányítása ellen.

A Midrás szerint Korách több kérdést is Mózesnek szegezett, melyek közül az egyik a mezüzére vonatkozott. A Tóra szerint minden egyes ház bejáratának jobb ajtófélfájára egy mezüzét kell rögzíteni. A mezüze egy olyan pergamentekercs, amelyen a Smá Iszráel ima első két paragrafusa áll. Korách kérdése így hangzott: „Kötelező-e egy olyan házra felhelyezni a mezüzét, mely telis-tele van tórai könyvekkel?” Mózes erre azt felelte, hogy bármi is legyen abban a házban, a mezüze felhelyezése mindenhol kötelező.

Vajon mi a logika Mózes válaszában? Végső soron a mezüze nem más, mint a Tóra két paragrafusát magába fogla­ló irat. És egyáltalán, miért kell azt éppen az ajtófélfára szerelni? Ha van egy gyönyörű, elegáns tokba helyezett mezüzénk, csak éppen nem az ajtófélfára erősítve, hanem egy polcra helyezve, az nem elég?

Bármennyi szent könyv is legyen egy otthonban, azok önmagukban nem teszik szentté az ott élők viselkedését. Az ajtófélfára erősített mezüze azonban biztosítja, hogy a házban lakók folyamatosan tudatában legyenek annak, hogy Isten mindenhol jelen van.

A mezüzét megérintve lépünk be otthonunkba, s ugyanígy, azt megérintve távozunk: így bárhová is megyünk, szimbolikusan Isten tanításával fel­vértezve indulunk útnak és térünk haza.

Ez azért is fontos, mert a Tórát Isten nem egy könyvespolcra szánta, és nem is arra, hogy heti egy-két órán át foglalkozzunk vele: azzal a céllal adta nekünk, hogy éljünk vele és éljünk általa, bárhol is legyünk.

Ismert a történet a tanulóról, aki azzal hencegett rabbijának, hogy mennyi mindent tanult már a Tórából. A rabbi erre azt felelte: „Csak arról beszélsz, hogy mennyi Tórát tanultál, de arról nem, hogy a Tóra mennyit tanított téged! Ne azt kérdezd magadtól, hogy mennyi tóratudást halmoztál fel, hanem azt, hogy a Tóra miként alakította és formálta a jellemedet!”

 

Kovács Jichak rabbinövendék cikke Jitchak Meir Kagan rabbi írása nyomán.

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 43. szám – 2022. június 30.