Gyakran hallani, hogy az élet célja a személyes nyugalom elérése. Ezzel mindnyájan tu­dunk azonosulni. Egy élet prob­lémák és akadályok nélkül. Jól hangzik, nem?

Mi van azonban, ha valami mást is szeretnénk az élettől nyugalmon kívül? Ilyenkor is a folytonos nyugalomra és békére áhítozunk vagy arra, hogy a vágyott dologért erőfeszítéseket tehessünk, megküzdhessünk? A válasz természetesen az, hogy ilyenkor küzdeni vágyunk, s az eredményes erőfeszítések azok, melyek végső soron a békés, nyugodt állapotba juttatnak el bennünket. Ahogy azt mondani szokták: először a munka, aztán a pihenés!

Bár az iménti képlet egyszerűnek és nyilvánvalónak hangzik, hetiszakaszunkban egy másik mintáról olvashatunk.

Jákob már sok-sok éve élt távol otthonától. Míg Lábán házában élt, számtalan nehézséggel kellett megküzdenie, mindezek dacára gyors ütemben gyarapította családját s nemzett gyermekeket. A Szentföldre visszatérve aztán súlyos tragédia törte ketté életét: elvesztette szeretett feleségét, Ráchelt. Mikor újra hazatért, azt remélte, hogy minden nehézség és tragédia után legalább most már békében és nyugodtan élhet.

Reményében ismét csalódnia kellett, hiszen ekkor vette kezdetét József tragikus újta, melynek részeként évtizedekig abban a hitben élt, hogy Ráchel után kedvenc fiát is elveszítette.

Utóbbi eseményekkel kapcsolatban a midrás írja: „Jákob nyugalomban szeretett volna élni, ehelyett azonban kínlódnia kellett József miatt. Az igaz emberek nyugalomban szeretnének élni az evilágban: hát nem elég nekik az eljövendő világ élvezete?

Ez a világ a küszködések világa, számtalan hullámheggyel és hullámvölggyel. A küzdelem örök, soha véget nem érő: legyünk ugyanis akár 120 évesek, spirituális értelemben sosem megyünk nyugdíjba, lelkünk sosem lesz olyan öreg, hogy megszűnjön érezni.

Éppen ezért egyelőre még ne dőljünk hátra, hanem tegyünk még egy erőfeszítést, vegyünk még egy akadályt, lépjünk még egyet előre!

 

Kovács Jichak rabbinövendék cikke Tali Loewenthal rabbi írása nyomán.

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 12. szám – 2021. november 25.

 

Megszakítás