Szokták mondani, hogy az az ember, aki Istenhez beszél, vallásos, míg az, aki azt mondja, hogy Isten beszél hozzá, egyszerűen csak őrült.

Fentieket figyelembe véve talán én is utóbbi őrültek körébe tartozom. Isten beszél hozzám – nem olyan gyakran, mint ahogy azt én szeretném, de még így is elég sokszor.

Van, hogy a feleségemmel vitázom – ugyanarról, amiről már vagy százszor –, mikor egyszer csak valami azt mondja bennem: „Ne olyan hevesen! Próbáld az ő szemszögéből nézni a dolgot!” De vajon ki beszél így, ki csitítgat? Én biztosan nem, hi­szen én ilyen szavakat sosem mon­danék magamnak!

Másik példa: fényes nappal van, a szokásos gondolatok cikáznak a fejemben – a bankszámlaegyenlegem vagy hogy éppen mit egyek ebédre – mikor egyszer csak a semmiből egy furcsa szomorkásság és melankólia telepszik rám, egyfajta elvágyódás valami magasztosabb, tartalmasabb élet iránt. De vajon mi okozta ezt az utóbbi – látszólag véletlenszerűen magával ragadó – érzést? Az biztos, hogy nem én magam. Hiszen pár pillanattal ezelőtt még az anyagiakon járt az eszem!

Bölcseink tanítják, hogy a Szináj-hegy minden egyes nap a mennyek hangját bocsátja ki magából, mely arra ösztönöz minket, hogy térjünk vissza az élet végső igazságához – Isten akaratának a megcselekvéséhez. A haszid mozgalom megalapítóját, a Báál Sém Tovot megkérdezték egyszer, hogy „mi a célja ezen égi hangnak, ha azt senki sem hallja”.

A Báál Sém Tov erre azt felelte, hogy márpedig a szinájbeli égi hangot valójában mindnyájan halljuk. Minden egyes alkalommal, mikor egy számunkra váratlan, karakterünktől idegen gondolat fészkeli be magát az elménkbe, hogy a jó irányába tereljen bennünket, az valójában azt mutatja, hogy belső fülünkhöz eljutottak a Szinájról érkező visszhangok.

Akár szoktunk beszélni Istenhez, akár nem, mikor Ő beszél hozzánk, arra érdemes hallgatnunk. Ettől még nem leszünk őrültek, sőt jó eséllyel napunk legjózanabb gondolata éppen ekkor fogan meg.

 

Kovács Jichak rabbinövendék cikke Yanki Tauber rabbi írása nyomán.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 20. szám – 2022. január 20.

 

Megszakítás