Négy férfi és négy nő: összesen ennyien szavatolták az élővilág túlélését. Noé, felesége, valamint három fiuk és azok három felesége látták el valamennyi bárkára engedett állatnak a gondozását.

Ha a környezetvédők manapság is tömeges kihalásról és környezeti krízishelyzetről beszélnek, elképzelhetjük, mit mondtak volna Noé idejében…

A nyolc túlélőnek a bárkán eltöltött ideje nem volt éppen sétahajó-élmény. Túl az elképzelhetetlen pszichés megpróbáltatáson – szemtanúi voltak barátaik, családjuk és az egész általuk ismert világ pusztulásának – még a bárkán töltött idejükben is szüntelenül és lélekszakadva robotoltak, hogy valamennyi állatnak biztosítsák az ellátmányát. A rabbinikus irodalom szerint Noé a fáradtságtól a vége felé már vért köhögött, és ha ez még nem lenne elég, egy oroszlán is megsebesítette, csupán mert kis késéssel vitte neki az eledelét.

Noé története sajnos örökzöld, amint manapság is láthatjuk, hogy sokszor pont az önzetlen jótét lelkek kapják a legméltatlanabb támadásokat, ráadásul éppen azoktól, akiknek segíteni szándékoznak.

A holokauszt utáni generáció sok szempontból Noé nemzedékéhez hasonló. Mi is egy szörnyű tragédiának vagyunk a kevés megmaradt túlélői.

Egy olyan világban, ahol ilyen gonoszság is megtörténhet, talán magától értetődőbb reakció lenne lemondani arról. A világ újjáépítéséről és az abban rejlő értékekről lemondani azonban éppen azoknak sértené az emlékét, akik abban már nem vállalhatnak tevékeny szerepet.

Viselnünk kell ezen szolgálat terhét. Segítenünk kell másoknak minden tőlünk telhető módon, legyen az akár anyagi, akár spirituális jellegű. Ebben a pillanatban is vannak éhezők, akiket etethetünk, vacogók, akiket ruházhatunk, illetve tudatlanok akiket oktathatunk. Nem is nyugodhatunk, míg mindent meg nem tettünk, hogy eljöjjön a Messiás általi teljes és végső Megváltás, hogy történelmünk bárkája oly’ sok hánykolódás után végre partot érhessen.

 

Kovács Jichak rabbinövendék cikke Elisha Greenbaum rabbi írása nyomán.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 5. szám – 2021. október 7.