Oberlander Báruch: Kérdezd a rabbit (111) A szombati gyertyát lehet-e újragyújtani?

Az EMIH rabbijai és közösségi vezetői élő adásban izgalmas témákkal várják a Virtuális Bét Midrás hallgatóit a zsido.com Facebook oldalán. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! https://www.facebook.com/Zsidocom/ #Oberlander Kérdések: 2:44 Mely imákat kell minjánban mondani? Ez csak szokás, vagy szigorú előírás? 4:48 A Mászeé hetiszakasz felsorolja a Szentföld határait.

Az EMIH rabbijai és közösségi vezetői élő adásban izgalmas témákkal várják a Virtuális Bét Midrás hallgatóit a zsido.com Facebook oldalán. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

zsido.com

zsido.com. Отметки „Нравится”: 13 228 · Обсуждают: 1 887. Az EMIH és a Chábád Lubavics mozgalom oldala

#Oberlander

Kérdések:

2:44
Mely imákat kell minjánban mondani? Ez csak szokás, vagy szigorú előírás?

4:48
A Mászeé hetiszakasz felsorolja a Szentföld határait. A mai izraeli területéhez képest ez tartalmazza Gázát és Ciszjordániát, de nem tartalmazza Eilát környékét. Egyéb nagy eltérés nincs a bibliai és a mai izrael területe között?

8:03
Van-e tiltás vagy korlátozás arra, hogy a nők gyászoló #kadis -t mondjanak?

9:13
A szombati gyertyát lehet-e újragyújtani?

11:28
Korach lázadásának van-e köze ahhoz, hogy a zsidóságban mindig volt hajlam a kételkedésre, a tekintély elutasítására, vagy pedig csak Korach féktelen személyes hiúságáról és nagyravágyásáról volt szó?

13:21
#mukce szempontjából mikor lehet azt mondani hogy drága / értékes és azért (is) tilos?

15:39
A Mózes 5 leírja s Szentföld elfoglalásakor a helyi lakossággal szembeni eljárást. Ezt a zsidók akkor csak részben hajtották végre, de háromezer évvel később a spanyolok majdnem pontosan így jártak el Amerika gyarmatosításakor. Lehet-e ennek alapján bármiféle párhuzamot vonni a két hódítás között, mert egyébként a cél nyilvánvalóan teljesen különböző volt?

16:39
Mit csináljon a sábeszi közös étkezésnél az akinek étel intoleranciaja van, de szeretne azért együtt lenni a többiekkel es nem hiányozni.

18:06
Hol van a tórai tiltás arra, hogy nők rabbik lehessenek?

19:49
Van e nyomtatott formában héber nyelven és magyar fordítással a Zsoltárok?

21:27
Mikor a Zsidók elhagyták Egyiptomot, a kivonuláskor csatlakoztak nem csak Zsidó származású emberek is, velük mi lett a 40 éves vándorlás során?

22:20
Hogyan használják a Tóramutató #yad -okat? Kötelező használni? Mióta használják ezeket?

24:31
Izrael függetlenségi háborúja mutat-e bármilyen analógiát s Szentföld ókori zsidó elfoglalásával?

25:21
Hogyan összeegyeztethető a szombat tartás és a #vega / #vegán életmóddal? szombaton előírás a hús evése.

27:20
Kik voltak a kis próféták? Mire vonatkozik a “kis “jelző

29:11
Az Örökkévaló valóban elpusztította volna a zsidó népet,ha Mózes nem jár közben értünk? Ezek szerint tudta hogy Mózes közbe fog járni?

30:26
Pár héttel ezelőtt említetted, hogy lesz Sulchan Aruch kiadása. Mikorra várható a megjelenése?

30:41
Mózes örök időkre szóló kitiltása a Szentfőldről, még holtában is, aránytalanul súlyos büntetésnek tűnik, ha érdemeit is figyelembe vesszük. Mi indokolta ezt a szigorúságot?

33:07
Olvastam, hogy az egyik amerikai rabbi segített hogy kóser legyen a coca- cola. Minden terméke a coca-cola-nak kóser vagy csak pár kiválasztott?

34:00
Szombaton az ima végén kinyitjuk a Tóraszekrényt és elénekeljük a Dicshimnuszt a Sir Hakávod-ot. Ez csak Sámuel imájában van benne a héber imakönyvben nem. Miért?

35:57
Melyik területek fognak beletartozni az éruvba Budapesten?

36:59
Valóban igaz, hogy Mózes az életének első 40 évében igen magas iskolai képzést kapott,mint egy Fáraó?

38:28
Megesketik az újszülöttet legyen jó ember és ne legyen rossz. Nem dönthetem el akarok e esküdni?

39:58
Valahol olvastam, hogy miután a coca-cola felkérte a rabbit, utána a pepsi is felkérte ugyanerre egy rabbit, hogy legyen kóser a terméke. Valamit félre olvastam vagy mind a kettő gyártó alap kólája kóser?

41:14
40 éves sivatagi vándorlás során hogyan tudták beszerezni a ruházatot ?

42:17
Az Átyák bölcs tanításaiból tudjuk, hogy – pontatlan fogalmazással – minden zsidónak joga van a mennyországhoz. Hogyan értelmezzük ezt az elvet Torqumada, Haynau és számos más személy esetében, akik a halacha szerint zsidók voltak, de gyűlölték és üldözték a zsidókat?

43:47
Régebben a naptár végén volt egy lista a kóser ételekről, italokról. Egy pár éve már nincs benne. Várható hogy egy ilyen lista újból benne legyen a naptárba, nagyon praktikus volt.

44:19
Ha a telefonomon van tórai szöveg (valóban van), akkor ettől a telefonom szent tárggyá válik? Mikor és mitől válik egy tórai szöveg hordozója szent tárggyá?

45:37
Hogyan haltak meg Mózes testvérei és mikor?

46:42
Elektronikus adathordozó (pendrive, winchester, memóriakártya) tórai szöveg rátöltésével kap valamilyen különleges státuszt?

47:04
#áldás az örökkévalótól a gyermekáldás. Akkor akiknek ikrei születik az nagy áldást kap az örökkévalótól?

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás