בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

הוּא הָיָה אוֹמֵר, אִם אֵין אֲנִי לִי, מִי לִי. וּכְשֶׁאֲנִי לְעַצְמִי, מָה אֲנִי. וְאִם לֹא עַכְשָׁיו, אֵימָתָי:

Ugyancsak ő [Hilél] mondta: „Ha én nem vagyok magamért, akkor ki van értem? És ha [csak] magamért vagyok, akkor mi vagyok én? És ha most nem, hát mikor?” (Ávot 1:14)

Ez Hilél egyik legismertebb mondása, melynek üzenetét egész életünkben szem előtt kell tartanunk. E gondolatok ösztönzik a személyes növekedést és harmonikus társadalmat teremtenek. A poétikus és tömör tanítás három alapvető, a mai napig releváns üzenetet közvetít az egyén és a zsidó közösség egésze számára.

  1. Az első üzenet arra emlékeztet, hogy az embernek oda kell figyelnie önmagára, ki kell állnia magáért. A napjainkban fontosnak tartott önfeláldozás mellett saját jóllétünknek is szerepet kell biztosítanunk az életünkben. A misna ösztönöz, hogy tanuljuk meg az egészséges önértékelést, és álljunk ki saját magunkért. Közösségi szinten zsidóként kötelességünk saját örökségünk, értékeink és hagyományaink megőrzése. Ismernünk kell a jogainkat és fel kell szólalnunk a diszkrimináció és az előítéletek ellen.
  2. A második üzenet a kollektív felelősségvállalás fontosságát emeli ki. Figyelmeztet a túlzott énközpontúság veszélyeire, emlékeztet arra, hogy közösségben élünk. Tetteink és döntéseink hatással vannak másokra, ezért igyekeznünk kell megtalálni az egyensúlyt a saját érdekeink és a körülöttünk levő emberek jólléte között. Fontos, hogy saját közösségünk aktív tagjaként működjünk, empátiával forduljunk mások felé, kapcsolatokat építsünk és így teremtsünk együttérzőbb és befogadóbb társadalmat.
  3. Végül arra figyelmeztet a misna, hogy az embernek ki kell használnia az adott pillanatot. A dolgok elodázása akadályozza a személyes növekedést és előrehaladást. Ha az ember megragadja az adódó lehetőségeket és tudja, hogy minden pillanat fontos, akkor jelentőségteljesen járulhat hozzá a világhoz, a közösséghez.

Egy 2017-es tanulmányban (Nature Communications, Park et al) leírt kisérletben fMRI technikával igyekeztek kimutatni az önfeláldozó, nagylelkű tevékenységek agyra gyakorolt hatását. Azt találták, hogy ilyen esetekben a boldogsághoz és elégedettséghez köthető agyi terület aktiválódik. Vagyis a nagylelkűség a boldogság kulcsa – és ezt már Hilél is tudta a II. században.

Megvitatható kérdések

  1. Mit jelent „önmagadnak lenni”? Hogyan gondoskodhatunk önmagunkról és állhatunk ki saját magunkért anélkül, hogy mások jóllétét elhanyagolnánk?
  2. Hogyan érhetjük el a saját érdekeink és a kollektív felelősségvállalás közti egyensúlyt? Miért fontos, hogy figyelembe vegyük tetteink másokra gyakorolt hatását?
  3. A jelen pillanat kihasználásának fontossága hogyan értelmezhető rohanó, technológiáktól vezérelt világunkban? Hogyan kerülhetjük el a halogatást, hogyan használhatjuk ki legjobban az adódó lehetőségeket?
  4. Hogyan mozdíthatjuk elő a családon, illetve a közösségen belüli harmónia és együttérzés ügyét a misna alapján? Tudsz mondani olyan helyzetet, melyben ez az üzenet releváns?

Ötlet: Rena May immunológus, gyógyszerészeti kutató

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

 

Megszakítás