בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

אַבְטַלְיוֹן אוֹמֵר: חֲכָמִים, הִזָּהֲרוּ בְּדִבְרֵיכֶם, שֶׁמָּא תָחוֹבוּ חוֹבַת גָּלוּת וְתִגְלוּ לִמְקוֹם מַיִם הָרָעִים, וְיִשְׁתּוּ הַתַּלְמִידִים הַבָּאִים אַחֲרֵיכֶם וְיָמוּתוּ, וְנִמְצָא שֵׁם שָׁמַיִם מִתְחַלֵּל

Ávtáljon mondta: „Bölcsek, vigyázzatok minden szavatokra, nehogy a száműzetés büntetése legyen osztályrészetek, és a rossz vizek helyére kerüljetek, ahol tanítványaitok ihatnak a vízből, (amely ártana nekik, és esetleg) belehalnának, ettől pedig Isten neve meg lenne szentségtelenítve!” (Ávot 1:11)

Ez a misna különbözik a többitől, mert emberek egy speciális csoportjához, a tóratudósokhoz szól drámai, metaforikus nyelven. Valóban vezethet egy tudós félreértése halálhoz? Hol van ez a „rossz vizek helye” és miért használja a misna ezt a képes nyelvezetet?
Először is nézzük meg, mi a misna tanulsága? Akinek több tudása vagy nagyobb bölcsessége van, annak definíció szerint komolyabb a felelőssége is. Ha az ember csak egy kicsit is tapasztaltabb egy területen, mint mások, akkor nagy az esélye, hogy mások tanácsért vagy ötletekért fordulnak hozzá. Az az erő, amivel ilyen módon befolyásolni tudjuk mások életét, igen jelentős lehet. Ez az üzenet különlegesen értékes ma, amikor a közösségi média soha nem tapasztalt sokaság számára biztosít lehetőséget arra, hogy másokat befolyásoljanak. Fontos észben tartani, hogy a gyors siker egyben hatalmas felelősséget is ró az emberre. Minél nagyobb a közönség, annál több a lehetőség a félreértésre és annál egyértelműbben kell kommunikálni.
A misna ennek megfelelően kristálytiszta nyelvezettel közli a tettet és a következményt: a félreértés halálhoz vezethet, és még akkor is fontos erre figyelmeztetni, ha ez a szélsőséges végkimenetel ritka. Egyetlen élet elvesztése is túl sok. A „gonosz vizek” kifejezés idegen és ártalmas gondolkodási rendszerekre, filozófiákra utal, amikhez az ember félreértések útján juthat el. A misna erőteljes metaforákat használ e fontos gondolat átadásához, hogy mindig emlékezzünk rá.
Ám nemcsak a tanítványok kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy tévesen úgy értelmeznek valamit és végül gonosz vizekből isznak. Maguk a tudósok is eljuthatnak oda. Ahogy az ember egyre tanultabb lesz és kifejleszti a saját elméleteit, természetes módon talál olyan gondolatokat, melyek alátámasztják azokat. Ezek pedig bárkit könnyen eltéríthetnek az eredeti üzenettől. Ez a misna arra figyelmezteti a tóratudósokat, hogy tartsák magukat távol attól a kísértéstől, hogy ne fejezzék ki magukat tisztán a Tóra értékes üzeneteivel kapcsolatban.

Megvitatható kérdések:
Megtörtént már veled, hogy egy tudós vagy egy szakember befolyása alá kerültél?
Hogy döntöd el, hogy higgy-e egy bizonyos tudósnak vagy ne és hogy megfogadd-e a tanácsát.
Hogyan győződhetsz meg arról, hogy az általad kommunikált tudás, gondolat vagy tanács tiszta és érthető mások számára?

Ötlet: Chana Hughes

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

Megszakítás