A Dee család barátai és tisztelői különleges projektet indítottak útnak a család meggyilkolt tagjainak emlékére és lelkének emelkedésére. A program heti egységekre bontott tananyagának segítségével a csatlakozók a Misna Pirké Ávot, Az atyák bölcs tanításai című traktátusát tanulmányozzák. A kezdeményezéshez oldalunk is csatlakozik, és az eredetileg angol, illetve héber nyelven megjelentetett lapokat magyar nyelven olvashatják hétről hétre. Tartsanak velünk!

כָּל יִשְׂרָאֵל יֵשׁ לָהֶם חֵלֶק לָעוֹלָם הַבָּא, שֶׁנֶּאֱמַר (ישעיה ס) וְעַמֵּךְ כֻּלָּם צַדִּיקִים לְעוֹלָם יִירְשׁוּ אָרֶץ נֵצֶר מַטָּעַי מַעֲשֵׂה יָדַי לְהִתְפָּאֵר.

Izrael egész népének része van a túlvilágban, ahogy írva van (Jesájá 60:21): „Néped pedig valamennyien igaz emberek, örökre birtokolni fogja az országot ültetvényeim csemetéje, kezem műve a Magam dicsőségére”.

A Pirké Ávot tanulása morális és őszinte életre ösztönzi az embert, hangsúlyt fektetve a „helyes viselkedés megelőzi a Tórát” (Vájikrá Rábá 9:3) eszméjére. A Dee család megtestesíti az egyensúlyt e két ideál között, és arra tanít, hogy a folyamatos tóratanulás hogyan tesz minket jobb emberré, olyanná, aki tanulásával és életigenlésével jó hatással van a környezetére.

A Szánhedrin traktátus e mondata, melyet a Pirké Ávot minden egyes fejezete előtt feltüntetnek, arra tanít, hogy amint az Örökkévaló részt ad mindegyiküknek az eljövendő világból, úgy kell nekünk is mindent megtennünk ebben a világban, hogy jogosultak legyünk rá. A „rész” a túlvilágban kifejezés a Misnában szükségtelennek tűnik; elég lett volna csak annyit írni, hogy „Izrael egész népe a túlvilágba jut”. A „rész” kifejezés hangsúlyozása arra mutat, hogy minden egyes embernek különleges része van; olyan rész, amit csak az illető személy tud gondozni ebben a világban ahhoz, hogy kiérdemelje és megkapja azt a túlvilágban. Én csak az én részemért munkálkodhatok, te csak a te részedért – ez rámutat arra, hogy minden egyes embernek különleges feladatot kell teljesítenie. Ha mindannyian elvégezzük a saját részünket, megerősítjük önmagunkat és egymást is.

Bár a feladataink különbözőek, a Pirké Ávot tanulása csodálatos módja annak, hogy együtt építsük az egész zsidó népet ebben a világban és a túlvilágon.

Megvitatható témák

Vajon a tudat, hogy részem van a túlvilágban, hat-e a cselekedeteimre ebben a világban?

Mi tesz engem különlegessé, és hogyan fordíthatom azt a környezetem és a világ javára?

„Néped tagjai pedig valamennyien igaz emberek” – mit jelent igaz embernek (cádiknak) lenni?

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

 

Megszakítás