A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

נִתַּאי הָאַרְבֵּלִי אוֹמֵר: הַרְחֵק מִשָּׁכֵן רָע, וְאַל תִּתְחַבֵּר לָרָשָׁע, וְאַל תִּתְיָאֵשׁ מִן הַפֻּרְעָנוּת

Az árbeli Nitáj mondotta: „Tartsd távol magad a rossz szomszédtól; ne kötődj a gonoszhoz, és ne hidd, hogy bárki megmenekülhet a[z isteni] büntetéstől!” (Ávot 1:7)

A „tartsd távol magad a rossz szomszédtól” és a „ne kötődj a gonoszhoz” felszólítás első ránézésre igencsak hasonló dolgokra tanít, kissé különböző szavakkal. Mi a különbség a „rossz szomszéd” és a „gonosz személy”, illetve a „távolságtartás” és a „nem kötődés” között?

A rossz szomszéd nem feltétlenül rossz ember, csupán a közelsége okoz problémát. Lehet akár istenfélő ember is, akinek az útja követendő, és csak az adott ember (szomszéd) számára jelent rosszat, mert érdekeltségei, tervei, ambíciói eltéríthetik az embert a saját útjáról, legyen szó barátságról, oktatásról vagy karrierről. Az ilyen „szomszédtól” távolságot kell tartani, hogy az ember jó döntéseket hozhasson a saját életével kapcsolatban.

Másrészről a misna egy gonosz emberről beszél, aki valószínűleg gonosz módon éli az életét vagy rossz személyiségjegyei vannak. Az ilyen ember esetében a távolságtartás helyett a közelség a helyes út: közel kell őt vonni magunkhoz, barátkozni kell vele, hogy fejlődjön és megváltozzon. Ugyanúgy, ahogy a rossz emberek gonoszsága átragadhat másokra, a jó példa is ragadós. Nagyon kell azonban vigyázni, hogy ne „kötődjünk”, vagyis ne befolyásoljon minket a gonosz ember. Ehhez tudnunk kell, hogy mi a „gonoszság”, jó példával kell elöl járnunk, és nagyon oda kell figyelnünk, nehogy a befolyásuk alá kerüljünk.

Úgy tűnik, a harmadik kijelentés nem kapcsolódik a másik kettőhöz, ám valójában arra tanít, hogy bár néha úgy tűnik, hogy a rossz embereknek jobb sora van, mint a jóknak, sosem veszthetjük el az isteni büntetésbe vetett hitet: az Örökkévaló egy napon megbünteti a gonoszokat, akár ezen a világon, akár a túlvilágon. Fontos, hogy higgyünk abban, hogy Isten számára fontosak az emberek tettei és számításba veszi azokat, hiszen ezen alapul a tisztességes társadalom.

Megvitatható témák

  1. Honnan tudhatjuk, mi számunkra a helyes út és mitől kell távol tartani magunkat?
  2. Hogyan biztosíthatjuk, hogy pozitív példánkkal másokra is hatunk, olyan emberekre is, akiknek önmaguk jobbá tételéhez a mi példánkra van szüksége?
  3. Hogyan tarthatjuk fenn magunkban az isteni büntetésbe vetett hitet, amikor olyan sok gonoszat látunk magunk körül a világban?

Ötlet: Shiri Keinberg, Maia Dee londoni barátnője

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

 

Megszakítás