בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

שִׁמְעוֹן הַצַּדִּיק הָיָה מִשִּׁיְרֵי כְנֶסֶת הַגְּדוֹלָה. הוּא הָיָה אוֹמֵר: עַל שְׁלשָׁה דְבָרִים הָעוֹלָם עוֹמֵד: עַל הַתּוֹרָה וְעַל הָעֲבוֹדָה וְעַל גְּמִילוּת חֲסָדִים.

Simon, az igaz a Szent Gyülekezet egyik utolsó tagja volt. Ő mondta: Három dolgon áll a világ: a Tórán, a szentélybeli istenszolgálaton és a jó cselekedetek gyakorlásán.

Simon, az igaz a második Szentély időszakában viselte a főpapi tisztséget. Tanítása szerint a világ a Tórán, az istenszolgálaton és a jótéteményeken nyugszik. A XIII. századi Spanyolországban élt Rábénu Joná szerint a teremtés célja az volt, hogy az emberek teljesítsék e három alapvetést és kegyet találjanak általa az Örökkévaló szemében. Az a küldetésünk, hogy elérjük a tökéletes és egyetemes egyensúlyt, és ennek megvalósításában mindig is ez a három elv vezetett és vezet minket. A mondatot természetesen személyes síkon is értelmezhetjük: a tudásért való tóratanulás (Tóra), a micvák teljesítése (ávodá), illetve személyiségünk fejlesztése a jó cselekedetek által (gmilut chászádim) elvezet egyéni céljainkhoz.

A gmilut chászádim, vagyis a tiszta szívvel elvégzett jó cselekedetek micvája azért különleges, mert ennek egyetlen feltétele az emberi interakció, vagyis megvalósításához semmiféle anyagi forrásra nincs szükség. A cedákával, vagyis az adománnyal ellentétben nem határolja be az, hogy az illetőnek mennyi idő, pénz vagy más forrás áll rendelkezésére, hanem éppen ellenkezőleg: mindenki számára egyformán elérhető. Aki a gmilut chászádim, a jótétemények micvájával foglalkozik, az másokról gondoskodik, szépen és kedvesen beszél, pozitív életszemléletet sugároz, stb. A jó cselekedet lehet egyszerű, egy mosoly vagy szívből mondott szombati jókívánság az utcán. Ezek az apró, de mégis jelentőségteljes momentumok a saját és a környezetünkben élő emberek életét is jobbá teszik.

Jótéteményekre végtelen számú lehetőség adódik nap mint nap. Igyekezzünk a lehető legtöbbet kihozni az emberekkel való kapcsolatunkból, tanuljuk a Tórát és szolgáljuk az Örökkévalót a lehető legjobb tudásunk szerint. Ha az életet e három érték lencséjén keresztül nézzük, napról napra jobbá tehetjük magunkat és közelebb kerülhetünk a céljaink eléréséhez.

(Dalia Bornstein, Maia Dee barátnőjének gondolatai.)

Megvitatható témák

Mit teszek a tóratanulás, az istenszolgálat és a jótétemények gyakorlása érdekében? Hogyan fejlődhetek e három területen?

Van olyan, amelyikhez a háromból a leginkább kötődöm? Miért? Milyen jótéteményt tudok magamra vállalni erre a hétre?

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

 

Megszakítás