בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

משֶׁה קִבֵּל תּוֹרָה מִסִּינַי וּמְסָרָהּ לִיהוֹשֻׁעַ, וִיהוֹשֻׁעַ לִזְקֵנִים, וּזְקֵנִים לִנְבִיאִים, וּנְבִיאִים מְסָרוּהָ לְאַנְשֵׁי כְנֶסֶת הַגְּדוֹלָה. הֵם אָמְרוּ שְׁלשָׁה דְבָרִים: הֱווֹ מְתוּנִים בַּדִּין, וְהַעֲמִידוּ תַּלְמִידִים הַרְבֵּה, וַעֲשׂוּ סְיָג לַתּוֹרָה

Mózes átvette a Tórát a Szináj hegyén, és átadta azt Jehosuának. Jehosua a véneknek, ők a prófétáknak. A próféták átadták a Szent Gyülekezet tagjainak. Ők három dolgot mondtak: Legyetek óvatosak az ítélkezésben, állítsatok minél több tanítványt és készítsetek védőgátat a Tórának!

A Pirké Ávot elején megtudjuk: Mózes megkapta a Tórát Istentől és továbbadta Jehosuának (Józsué), majd ő a véneknek. Érdekes módon nem azt mondja a szöveg, hogy Mózes megtanulta (lámád) a Tórát az Örökkévalótól, hanem azt, hogy megkapta (kibel). Ez rámutat a Tóra és minden más könyv közti alapvető különbségre. Amikor az ember könyvet olvas, teljesen belemerülhet, ám ahogy leteszi, nyugodtan folytatja az életét a könyvtől függetlenül. A Tóra nem ilyen. A Tórát meg kell kapnunk, el kell fogadnunk, hogy átjárhassa minden cselekedetünket.

Hasonló gondolat jelenik meg a tóratanulásra mondott áldásban. Nem azt mondjuk, hogy „Tórát tanulni”, hanem azt, hogy „foglalkozni a Tórával” vagy „elmerülni a Tórában”. A Tórával való foglalkozás ugyanolyan, mint a Tóra átvétele, azt jelenti, hogy magunkévá tesszük a Tóra értékeit és hagyjuk, hogy azok átjárják életünk minden aspektusát.

A Misna azzal folytatódik, hogy a Nagy Gyülekezet tagjainak három alapelve volt, melyből a második az, hogy legyen az embernek sok tanítványa. A Waterburyben tevékenykedő Kalish rabbi szerint a „sok tanítvány” azt jelenti, hogy „sokféle tanítvány”. Nincs egyetlen „jó típusú” zsidó. Mindnyájunkban ott van az isteni szikra, ám ez mindenkiben másként nyilvánul meg. Éppen ezért legyen minél több tanítványunk abban az értelemben, hogy a környezetünkben élőket arra ösztönözzük, hogy saját magukat minél jobbá tegyék, ne egyszerűen utánozzák a többieket. Mindnyájunknak megvannak a különleges tulajdonságai, élményei és mindannyiunkban ott van saját, egyéni szikránk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amiket rajtunk kívül egyetlen ember sem tud elvégezni a világban.

Megvitatható témák

Nekem ki adta át a Tórát?

Mi a feladatom a Tóra átadásában a következő nemzedéknek?

A Nagy Gyülekezet tagjainak másik két alapelve az volt, hogy az ember legyen óvatos az ítéletével és készítsen kerítést a Tórának. Mi teszi ezeket fontossá és mi a kapcsolat közöttük?

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

 

Megszakítás