בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

שִׁמְעוֹן בֶּן שָֽׁטַח אוֹמֵר: הֱוֵי מַרְבֶּה לַחֲקוֹר אֶת הָעֵדִים, וֶהֱוֵי זָהִיר בִּדְבָרֶֽיךָ, שֶׁמָּא מִתּוֹכָם יִלְמְדוּ לְשַׁקֵּר.

Simon ben Sátách mondta:

„Nagyon alaposan hallgasd ki a tanúkat, és légy óvatos abban, amit mondasz, nehogy szavaidból tanuljanak hazudni!” (Ávot 1:9)

A Pirké Ávot izgalmas szöveg. Mintha legnagyszerűbb vezetőink adnának nekünk tanácsot, hogy az egész világ meghallja. A kilencedik misnában Simon ben Setách tanácsa valójában inkább bíráknak szól, mintsem az utca egyszerű emberének. Párja, Jehuda ben Tábáj rabbi az előző misnában ugyanezt tette. Érdekes, hogy mindketten az emberek egy kis kiválasztott csoportjára fókuszáltak ahelyett, hogy szélesebb közönséghez szóltak volna. És mégis, szavaik a ma egyszerű embere számára is relevánsak és érvényesek.

Misnánkban Simon ben Setách rabbi arra figyelmezteti a bírákat, hogy alaposan hallgassák ki a tanúkat és jól gondolják meg, hogy mit és hogyan mondanak. A középkori tóramagyarázó, Rási, a Pirké Ávot kísérő könyve, az Ávot deRabbi Nátán nyomán ezt azzal magyarázza, hogy a tanúk ne tudják leszűrni a bíró által feltett kérdésből, hogy mit szeretnének hallani, és ne próbálják meg ennek segítségével az ítéletet hazug módon befolyásolni.

Simon ben Setách ismerte a szavak erejét. Éppen ezért figyelmeztette a bírákat és rajtuk keresztül minket is, hogy válogassuk meg a szavainkat és bánjunk velük nagyon óvatosan. A szavak ugyanis éppúgy képesek világokat felépíteni, ahogy lerombolni azokat. Az áldott emlékű Sacks rabbi szavaival:

„A szavak teremtenek. Szavakkal kommunikálunk. Kapcsolatainkat a nyelv formálja, akár jó, akár rossz irányban. A zsidóság jelentős része a szavak erejéről szól, melyekkel világokat lehet teremteni vagy összetörni.”

Digitális világunkban, ahol szavaink több emberhez és távolabbra érhetnek el, mint valaha, úgy érezhetjük, hogy Simon ben Setách rabbi egyenesen hozzánk szól.

Megvitatható kérdések

1. Voltál-e valaha romboló szavak áldozata? Hogy érezted magad?
2. Figyelembe véve ezt a magyarázatot, szerinted a közösségi média egyaránt használható jó és rossz célokra? A jó vajon túlsúlyban van a rosszal szemben?
3. Hogyan fogod ezen a héten gyógyításra és építésre használni a szavaidat?

Ötlet: Daniel Rose rabbi, Leo Dee rabbi barátja és kollégája

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

Daniel Rose Leo rabbi barátja és kollégája. Londonból származik, jelenleg az izraeli Modiinban él a családjával. A jeruzsálemi Koren Könyvkiadó, valamint a Sacks Rabbi Öröksége Alapítvány oktatási igazgatója.

 

Megszakítás