Ezen a héten Efrem Goldberg, a floridai Boca Raton Zsinagóga rabbijának gondolatait olvashatják. Goldberg rabbi dinamikus és karizmatikus személyisége, rendkívül mély tóratudása és közvetlensége emberek százait vonzza minden héten a zsinagógájába tartott órákra és előadásokra. Tórával foglalkozó óráit világszerte rengetegen hallgatják, köztük a Dee család tagjai is. Leo Dee rabbi egy évtizede hallgatja rendszeresen Goldberg rabbi magyarázatait és idézte is őt meggyilkolt felesége, Lucy fölött mondott gyászbeszédében, illetve más beszédeiben is. Goldberg rabbi Miamiból utazott az izraeli Efrát városába, hogy részt vegyen a Dee család siváján (a temetés után tartott gyászhét), és a két rabbi mára nagyon szoros kapcsolatba került.

בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

יוֹסֵי בֶּן יוֹחָנָן אִישׁ יְרוּשָׁלַיִם אוֹמֵר: יְהִי בֵיתְךָ פָּתוּחַ לִרְוָחָה, וְיִהְיוּ עֲנִיִּים בְּנֵי בֵיתֶךָ, וְאַל תַּרְבֶּה שִׂיחָה עִם הָאִשָּׁה, בְּאִשְׁתּוֹ אָמְרוּ, קַל וָחֹמֶר בְּאֵשֶׁת חֲבֵרוֹ. מִכָּאן אָמְרוּ חֲכָמִים: כָּל הַמַרְבֶּה שִׂיחָה עִם הָאִשָּׁה גּוֹרֵם רָעָה לְעַצְמוֹ וּבוֹטֵל מִדִּבְרֵי תוֹרָה וְסוֹפוֹ יוֹרֵשׁ גֵּיהִנֹּם.

A jeruzsálemi Joszé ben Jochánán mondta: „Legyen házad tárva-nyitva (mindenki előtt), és legyenek a nincstelenek bejáratosak házadba, és ne csevegj sokat a nőkkel!” Ez alatt a bölcsek az ember saját feleségét értették, felebarátja feleségét még inkább… Ezért mondták a bölcsek, hogy aki sokat társalog a nőkkel, bajt hoz magára, elhanyagolja a Tórát, és végül pokolra jut. (Ávot 1:5)

Joszi ben Jochánán az előző, negyedik misna alapján írja le a tórahű otthon alapvető értékeit. Az embernek mindig álljon nyitva, sőt, szélesre tárva az otthona. Ne csak bizonytalankodva fogadjuk a vendéget, hogy a résnyire nyitott ajtón kelljen benyomakodnia, hanem éppen ellenkezőleg: tárjuk szélesre otthonunk bejáratát, hívjunk be másokat és lássuk el őket bőségesen, nagylelkűen.
E gondolkodásmódot Ávráhám ősapa testesíti meg, akinek sátra szó szerint nyitva volt mind a négy oldalon, hogy senki ne kerüljön olyan kellemetlen helyzetbe, hogy nem tudja, hol kopogjon vagy hogyan jusson be. Nem véletlen, hogy a házasságokat olyan esküvői sátor alatt kötik, melynek mind a négy oldala nyitott, akárcsak Ábrahám és Sára sátra. A család létrejöttének pillanatától fogva igyekszünk nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is teljesíteni bölcseink tanácsát.
Ezt a gondolatot folytatva a misna arra int minket, hogy a szükséget szenvedőket tegyük mintegy családtaggá. Előfordul, hogy az ember bántó módon tesz jót valaki mással, és az illető alacsonyabb rendűnek érzi magát emiatt. Joszi ben Jochánán azt mondja, hogy adj úgy, hogy az, aki kapja úgy érezze magát, mintha a fiad vagy a lányod lenne, azaz olyan ember, akit szeretett családtagként támogatnak.
A misna végül azt mondja, hogy az ember ne bonyolódjon hosszas beszélgetésbe nőkkel, mert ha ezt nem tartja be, annak negatív következményei lehetnek. Bár tekinthetnénk ezt a kijelentést diszkriminatívnak vagy előítéletesnek, magyarázóink inkább úgy értelmezik, hogy az embernek úgy kell beszélnie másokkal, hogy a valódi személyhez szóljon, ahhoz az emberhez, aki „celem Elokim” – Isten képmása. Ha arra figyel egy férfi, hogy a másik személy egy nő, és olyan módon beszél vele, ami aláhúzza a nemi különbségeket, annak negatív következményei lesznek.

Megvitatható témák
Hogyan valósíthatjuk meg otthonaink megnyitásának gondolatát, ha éppen nem vagyunk otthon?

Hogyan láthatjuk meg Isten képmását a körülöttünk élő emberekben?

Ötlet: Efrem Goldberg rabbi, Leo Dee rabbi közeli barátja

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

Megszakítás