Az e heti gondolatok Cobi Ebrahimoff rabbitól származnak, Maia és Rina, valamint testvéreik angliai iskolájának korábbi igazgatójától, aki ma egy izraeli iskolát vezet. Reméljük, hogy ezen a héten is megbeszélitek a Misnából származó gondolatokat és témaköröket Lucy, Maia és Rina emlékére, hogy gazdagítsátok és magasabb spirituális szintre emeljétek a szombatot és olyan üzeneteket találjatok, melyeket egész hétre magatokkal vihettek.

Projektünkhöz jelenleg nagyjából tízezer angol és háromezer héber anyanyelvű tag csatlakozott, valamint több százan orosz, magyar és francia nyelvterületről. Mindannyian képesek vagyunk a Tóra és az abból fakadó öröm fényének terjesztésére. Jó szombatot!

Libby Levey és Dalia Bornstein

בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

אַנְטִיגְנוֹס אִישׁ סוֹכוֹ קִבֵּל מִשִּׁמְעוֹן הַצַּדִּיק. הוּא הָיָה אוֹמֵר: אַל תִּהְיוּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, אֶלָּא הֱווֹ כַּעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב שֶׁלֹּא עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, וִיהִי מוֹרָא שָׁמַיִם עֲלֵיכֶם

Simontól, az Igazságostól a szochói Antignosz vette át [a Szóbeli Tant]. Ő mondta: „Ne legyetek olyanok, mint azok a szolgák, akik urukat a jutalom fejében szolgálják, hanem azokhoz legyetek hasonlók, akik minden ellenszolgáltatás nélkül szolgálják urukat, és legyen rajtatok Isten félelme!” (Ávot 1:3)

A szochói Antignoszt, a Nagy Gyülekezet utolsó életben maradt tagja, Simon, az Igazságos (Simon Hácádik) tanítványa volt, a szöveg meglepő módon görög néven említi. Antignosz adta tovább a Tórát a Nagy Gyülekezettől a tóratudósok következő nemzedékének, tanítványai pedig a legfelsőbb bíróság élén szolgáltak. Ha ilyen kiemelt pozícióban volt, vajon miért használja a Misna a görög nevét?

A kérdés megválaszolásához először is meg kell értenünk a Pirké Ávot rendszerét. Az első fejezet a szóbeli Tan átadásának sorozatával kezdődik Mózestől a Nagy Gyülekezetig. Mose, Isten embere (Zsolt. 90.) negyven teljes napot, nappalt és éjjelt töltött étlen-szomjan a Szináj-hegyen. Ezzel szemben Izrael népének Isten azt mondta: „Fel ne menjetek a hegyre és ne érintsétek a határait” (2Mózes 19:12). Mózest Jehosua követte, aki félútig mehetett fel a hegyre. Nem érhette el a csúcsot, de átléphette a hegy határát. Amikor a Szináj-hegyen állt, szüksége volt táplálékra, és manna hullott számára az égből. Nemzedékének minden tagja számos nyílt csodát tapasztalt meg. Őt a vének és a próféták követték. Az ő nemzedékükben egyes kiválasztott személyek kommunikáltak Istennel és nagy ritkán nyílt csodákat is tapasztaltak. A bibliai kor a Nagy Gyülekezettel ért véget, amikor a prófétaság koncepciója lassan elhalványult. Az e korszakból származó Eszter könyvében nem is szerepel az Örökkévaló neve.

Simon, az igazságos volt a Nagy Gyülekezet utolsó túlélő tagja. Ő köszöntötte Nagy Sándort, amikor az meghódította Júdeát (Joma 69a). Sikeresen meggyőzte a makedón uralkodót arról, hogy támogassa a zsidó életet Júdeában. Nagy Sándor halálát követően azonban a görögök rákényszerítették Izrael népére a hellenisztikus kultúrát. Az Antignosz név a hellenisztikus befolyás kiterjedtségét mutatja e korszakban, melyet a Berésit Rábá című midrás (1:1) a „sötétség koraként” ábrázol. Isten jelenléte rejtve volt, és azokat a zsidókat, akik mégis betartották a Tóra parancsolatait, üldözték. Joszé ben Joezert, Antignosz tanítványát, aki a következő misnai mondatban szerepel, kegyetlenül keresztre feszítették.

A sötétség e tragikus korszakában a Tóra továbbadása nem hozott magával látható jutalmat. A héber jutalom szó (prász) részt vagy szeletet is jelenthet. Ha a Tóra iránti elkötelezettségünket különféle feltételekhez kötjük, az isteni ajándéknak csupán egy részét érhetjük el.

Antignosz így fejezi be a fent idézett mondatot: „az Ég félelme”. A ljádi Sneur Zálmán rabbi által írt Tánjá szerint kétféle félelem létezik. A „földi félelem” a következményektől tart, míg az „égi félelem” attól a potenciálisan elszalasztott lehetőségtől, hogy az ember beteljesítse saját életének célját. Az égi istenfélelem a mi kincsünk (Jesája 33:6).

Megvitatható témák

Miben hasonlít a világunk Antignosz hellenizált világához?

Mit jelent számomra „az Ég félelme”?

Hogyan szolgálhatom tudatosan Istent (és a körülöttem élőket) anélkül, hogy valamit is elvárnék cserébe?

Maia és Rina egykori tanára, Cobi Ebrahimoff rabbi gondolatai

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

Megszakítás