בס”ד

A DEE CSALÁD PIRKÉ ÁVOT PROJEKTJE

הוּא הָיָה אוֹמֵר: עֲשֵׂה רְצוֹנוֹ כִּרְצוֹנְךָ כְּדֵי שֶׁיַּעֲשֶׂה רְצוֹנְךָ כִּרְצוֹנוֹ, בַּטֵּל רְצוֹנְךָ מִפְּנֵי רְצוֹנוֹ כְּדֵי שֶׁיְּבַטֵּל רְצוֹן אֲחֵרִים מִפְּנֵי רְצוֹנֶךָ

הִלֵּל אוֹמֵר: אַל תִּפְרוֹשׁ מִן הַצִּבּוּר, וְאַל תַּאֲמִין בְּעַצְמָךְ עַד יוֹם מוֹתָךְ, וְאַל תָּדִין אֶת חֲבֵרָךְ עַד שֶׁתַּגִּיעַ לִמְקוֹמוֹ, וְאַל תֹּאמַר דָּבָר שֶׁאִי אֶפְשָׁר לִשְׁמוֹעַ שֶׁסּוֹפוֹ לְהִשָּׁמַע, וְאַל תֹּאמַר לִכְשֶׁאֶפְנֶה אֶשְׁנֶה, שֶׁמָּא לֹא תִפָּנֶה

Ugyancsak ő (Rábán Gámliél, Jehudá, a fejedelem fia) mondta: „Teljesítsd az Ő (az Örökkévaló) akaratát, mintha a tiéd lenne, hogy Ő is teljesítse a te akaratodat mint sajátját! Érvénytelenítsd akaratodat az Ő akaratával szemben, hogy Ő is érvénytelenítse mások akaratát a tiéddel szemben!”

Hilél mondta: „Ne különülj el a közösségtől, ne bízd el magad halálod napjáig, ne ítéld el felebarátodat, míg helyzetében nem voltál, ne mondd érthetetlen dologra, hogy idővel érthető lesz, és ne mondd, hogy »Majd ha ráérek, tanulok«, mert hátha nem fogsz ráérni…” (Ávot 2:4)

A misnánk meglehetősen sok tanácsot és instrukciót tartalmaz, ráadásul két különböző bölcstől, Rábán Gámliéltől és Hiléltől. Első ránézésre nem könnyű megérteni, mi kapcsolja eggyé e misna különböző aspektusait, ám közelebbről megvizsgálva megtalálhatjuk a közös témát, ez pedig az alázatosság koncepciója, vagyis az, hogy elismerjük: nem vagyunk annyira nagyszerűek, tisztességesek vagy bölcsek, amilyennek látni szeretjük önmagunkat.

Benjamin Franklin egyszer egy meg nem nevezett francia diplomatát idézett, aki azt mondta neki: „Furcsa dolog, ám még sohasem találkoztam magamon kívül senkivel, akinek mindig igaza van”. Általában úgy véljük, hogy mindenben igazunk van, és akik nem értenek egyet velünk, azok minden bizonnyal tévednek. Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlbecsüljük a saját képességeinket és alábecsüljük másokét. Önmagunkat gyakran más mérce szerint ítéljük meg, mint másokat.

Így aztán a misna arra emlékeztet: „ne vond ki magad a közösségből” – a tömegben bölcsesség rejlik, a világ nem csupán körülötted forog. Egy nagyobb egész részének kell lenned és mások rendelkezésére kell állnod. Ne higgy túlságosan önmagadban. Mindenki követ el hibákat, vagyis te is fogsz hibázni. Ha ezt tudod, akkor elkerülheted az igazán komoly tévedéseket és egyben kedvesebb is leszel, amikor látod, hogy mások hibáznak. Ne igyekezz hát elítélni másokat. És ne halogasd a feladataidat. Az élet rövid. Senki sincs itt örökké. Ha valami fontos a számodra, mint például a tóratanulás, láss neki még ma.

Megvitatható kérdések

Honnan tudhatom, hogy mi az Örökkévaló akarata és hogyan alkalmazkodhatok a saját akaratommal az Örökkévalóéhoz, ha ez nem érződik természetesnek a számomra?

Melyik tanácsot érzed a leginkább magadénak és melyiken kell még dolgoznod?

Vannak olyan dolgok, amiket halogatsz? Hogyan teheted meg az első lépést?

Ötlet: Shaul Robinson rabbi

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

 

Megszakítás