A törött eszközök mukcéje

5. MISNA:

(ה) מִשְׁנָה. כָּלהַכֵּלִיםהַנִיטָּלִיןבַּשַּׁבָּתשִׁבְרֵיהֶןנִיטָּלִיןעִמָּהֶן, וּבִלְבַדשֶׁיְהוּעוֹשִׂיןמְעֵיןמְלָאכָה:

MINDEN OLYAN ESZKÖZNEK, AMIT SZABAD MOZGATNI SZOMBATON, A DARABJAIT IS SZABAD VELÜK VINNI, azaz ha ilyen eszköz eltörik, szabad használni a darabjait szombaton, HA még használhatóak VALAMILYEN FELADAT ELVÉGZÉSÉRE, akár olyanra is, aminek nincs köze az eszköz eredeti rendeltetéséhez.

שִׁבְרֵי עֲרֵיבָה – לְכַסּוֹת בָּהֶן אֶת פִּי הֶחָבִית, שִׁבְרֵי זְכוּכִית – לְכַסּוֹת בָּהֶן אֶת פִּי הַפַּךְ.

EGY KEVERŐTÁL DARABJAIT például szabad mozgatni, HA alkalmasak arra, hogy EGY HORDÓ SZÁJÁT LE LEHESSEN FEDNI VELÜK, és EGY POHÁR DARABJAIT is szabad mozgatni,haalkalmasak EGY PALACK SZÁJÁNAK LEFEDÉSÉRE1. Azonban az eszközök olyan darabjai, amelyek már semmire nem hasznosíthatók, a természetüknél fogva mukce kategóriába tartoznak, mint az ágak és a kövek, és semmilyen célból nem szabad mozgatni őket.

רַבִּייְהוּדָהאוֹמֵר: בִּלְבַדשֶׁיְהוּעוֹשִׂיןמְעֵיןמְלַאכְתָּן: שִׁבְרֵיעֲרֵיבָהלָצוּקלְתוֹכָןמִקְפָּה, וְשֶׁלזְכוּכִיתלָצוּקלְתוֹכָןשֶׁמֶן.

RABBI JEHUDÁ MONDJA: A darabokat CSAK AKKOR szabad mozgatni, HA MÉG HASZNÁLHATÓK VALAMI AHHOZ HASONLÓRA, MINT az eredeti FELADATUK. EGY KEVERŐTÁL DARABJAI mozgathatóak, HA megfelelnek rá, hogy például KÁSÁT ÖNTSENEK BELÉJÜK (hiszen az hasonló a tésztához, amit szokás szerint keverőtálban dagasztanak) ÉS EGY POHÁR CSEREPEI is mozgathatóak,ha lehet OLAJAT ÖNTENI BELÉJÜK (szintén hasonló feladatot lát el, mint amikor még eredeti rendeltetésére használták).

1Megjegyzendő, hogy a kő nem számít eszköznek csak azért, mert alkalmas lehet egy edény letakarására, illetve csak akkor, ha kifejezetten erre a célra készült. Ezen alapon csak egy olyan szilánk minősül eszköznek, amely a törés előtt az volt (lásd Rámbán és mások).