VII.

Újszülött csecsemő tagjainak kiegyenesítése

[A Gömárá itt áttér egy nem ide tartozó vitára, amelynek egyik résztvevője a véleménye alátámasztására a szóban forgó misnát idézi.]

אַסּוֹבֵייְנוּקָא, רַבנַחְמָןאָסֵירוְרַבשֵׁשֶׁתשָׁרֵי.

Egy szülés közben kificamodotttagú csecsemő testrészeinek kiegyenesítését szombaton Ráv Náchmán tiltja1, mivel az emberi test „javítása” hasonló egy eszköz javításához, ami bibliai tilalom alá esik a végső ütés (máke böpátis) törvényének megsértése alapján. Ráv Séset azonban megengedi, mivel szerinte semmi sem tiltja az emberi test „javítását” olyan esetben, ha nem használnak hozzá gyógyszert2.

(123/b lap kezdődik)

[Ráv Náchmán egy forrást idéz a véleménye alátámasztására:]

אָמַררַבנַחְמָן: מְנָאאָמִינָאלָהּדִּתְנַן:

Ráv Náchmán mondta: Mi az a forrás, amire hivatkozom? Egy misna3:

אֵיןעוֹשִׂיןאֲפִיקְטְוִיזִיןבַּשַּׁבָּת“.

TILOS HÁNYTATÓ SZERT4 BEVENNISZOMBATON. Ez a tilalom nem az egészségi okok miatt történő hánytatást tiltja, hanem arra az esetre vonatkozik, amikor valaki azért üríti ki az emésztőrendszerét, hogy folytatni tudja az evés-ivást. Mivel ez nem az egészség érdekében történik, a tilalom alapja nem lehet az orvosságok használatára vonatkozó tilalom, hanem amiatt tilos, mert a test „javításának” tekintik.

Ebből arra következtetek, hogy amiképpen nem szabad hányást előidéző szer bevétele által „javítani” a testet, ugyanúgy tilos a tagjai kiegyenesítése által egy csecsemőt „javítani”!

[A bizonyítást elutasítják:]

וְרַבשֵׁשֶׁתהָתָםלָאואוֹרְחֵיהּ, הָכָאאוֹרְחֵיהּ.

Ráv Séset azonban visszavág:Ott a hánytató szer nem tartozik hozzá az ember megszokott életviteléhez, itt viszont a csecsemőtagjainak kiegyenesítése hozzátartozik a megszokott életviteléhez,hiszen egy kisded tagjait kiegyenesíteni olyan, mint táplálni, és mivel ez a feladat normális és szükséges, ezért nem tekintetik „javításnak”, és nem hasonlítható ahhoz az esethez, amikor valaki azért vesz be hánytatót, hogy a hányás után megint teletömhesse magát.

[Ráv Séset a misnánkat idézi véleménye alátámasztására:]

אָמַררַבשֵׁשֶׁת: מְנָאאָמִינָאלָהּדִּתְנַן:

Ráv Séset mondta: Mi az a forrás, amire hivatkozom? Misnánk:

מַחַטשֶׁליָדלִיטּוֹלבָּהּאֶתהַקּוֹץ“.

FOGHAT AZ EMBER… VARRÓTŰT, HOGY SZÁLKÁT TÁVOLÍTSON EL VELE…

Láthatjuk tehát, hogy semmi sem tiltja az emberi test „javítását”, ha nem alkalmaznak hozzá gyógyszert!

[A bizonyítékot elutasítják:]

וְרַבנַחְמָןהָתָםפְּקִיד, הָכָאלָאפְּקִיד.

De Ráv Náchmán visszavág: Ott a szálka egy külső tárgy, amely csupán beágyazódott a bőrbe, tehát az eltávolítása nem tekintendő „javításnak”.Itt viszont a tagok nem csupán beágyazódtak,hanem ténylegesen kötődnek a testhez. Ha megfelelő módon visszaillesztjük az ízületeket a tokjaikba, az olyan, mintha egy eszközt javítanánk meg – következésképp tilos.

1Nyilvánvaló, hogy a vita tárgya egy olyan eset, amikor nem életbevágóan fontos a tag kiegyenesítése, mert különben mindenki megengedné.

2A gyógyszerek használatát nem kritikus esetekben rabbinikus rendelet tiltja, nehogy valaki füvek őrlésével állítsa elő.

3Lejjebb, 147a.

4Szószerint: ápiktövizin. Ennek orvosi megfelelője talán az: ipecac.