Az értékük miatt elkülönített mukcék

3. MISNA:

(ג) מִשְׁנָה. רַבִּייוֹסֵיאוֹמֵר: כָּלהַכֵּלִיםנִיטָּלִין, חוּץמִןהַמַסָּרהַגָּדוֹלוְיָתֵדשֶׁלמַחֲרֵישָׁה.

Rabbi Joszé mondja: Meghatározott esetekben minden eszköz mozgatható szombaton,kivéve azokat, amelyeket a tulajdonosuk az esetleges anyagi veszteségtől tartva félretett. Ilyen például a nagy fűrész, mely gerendák elfűrészelésére használatos és a csoroszlya, az ekének egy nagy, késszerű része: a földbe vágva ez képzi a barázdákat. Mivel ezek az eszközök nem használatosak más célra (mert tönkremehetnek), tulajdonosuk félti őket, ezért általában kijelöl egy helyet, ahol tartja őket, miáltal elkülöníti és mukcévé teszi őket.

* * *

GÖMÁRÁ:

[A Gömárá más tárgyakat is felsorol, amelyekre vonatkozik a misna szabálya:]

גְמָרָא. אָמַררַבנַחְמָן: הַאיאוּכְלָאדְקָצְרֵיכְּיָתֵדשֶׁלמַחֲרֵישָׁהדָּמְיָא.

Ráv Náchmán azt mondta: A mosodás lyuggatott rézedénye amelyből öblítővizet öntött a ruhára1hasonlatos a csoroszlyához,ezért teljességgel mukce.

אֲמַראַבַּיֵי: חַרְבָּאדְאוּשְׁכָּפֵי, וְסַכִּינָאדְאַשְׁכַּבְתָּא, וַחֲצִינָאדְנַגָּרֵיכְּיָתֵדשֶׁלמַחֲרֵישָׁהדָמֵי.

Ábájé azt mondta: Egy tímár kése, egy hentes kése és egy ács bárdja hasonló a csoroszlyához,ezért szintén teljességgel mukce.

Mivel az emberek vigyáznak, hogy semmiféle közönséges célra ne használják ezeket az eszközöket, nehogy tönkremenjenek. Emiatt a tulajdonosok kifejezetten félreteszik az ilyeneket a szombati használat elől, s ezáltal mukcévé teszik őket.

1Mások szerint a ruhákat rátették, és füstölőpálcákat gyújtottak alatta, hogy a lyukakon keresztül az illat átjárja a ruhadarabokat – Rási