VIII.

A rongy- és a pálmaseprűk közti különbség

[A Gömárá egy másik beszélgetést idéz:]

אָמַררַבִּיאַבָּאאָמַררַבִּיחִיָּיאבַּראַשִׁיאֲמַררַב:

Rabbi Ábá mondotta rabbi Chijá bár Ási nevében, aki Ráv nevében mondta:

מַכְבְּדוֹתשֶׁלמֵילְתָאמוּתָּרלְטַלְטְלָןבַּשַּׁבָּת, אֲבָלשֶׁלתְּמָרָהלֹא.

Rongyseprűk,amelyet arra használnak, hogy a morzsákat lesöpörjék vele az asztalról, mozgathatók szombaton, mivel ezek megengedett eszközök, de pálmalevél seprű, amelyet padlóseprésre használnak nem. A talmudi időkben, mikor a legtöbb háznak földpadlója volt, ezek tiltott eszköznek számítottak. Földpadlót söpörni szombaton azért tilos, mert fennáll a lehetősége, hogy a padló bemélyedéseit azáltal, hogy port söprünk beléjük, feltöltjük, és ezzel megsértjük az építés tilalmát.

רַבִּיאֶלְעָזָראוֹמֵר: אַףשֶׁלתְּמָרָה.

Rabbi Elázár mondja: Még pálmaseprűket is szabad mozgatni.

[A Gömárá elemzi a vitát:]

בְּמַאיעָסְקִינַן?

Miféle célú mozgatásról van szó?

אִילֵימָאלְצוֹרֶךְגוּפוֹוּלְצוֹרֶךְמְקוֹמוֹבְּהָאלֵימָארַבשֶׁלתְּמָרָהלֹא“? וְהָארַבכְּרָבָאסְבִירָאלֵיהּ!

Ha azt mondod, hogy a seprűt a megengedett használata kedvéért mozgatjuk, vagy hogy a helye kedvéért, mondaná-e Ráv ebben az esetben, hogy ha pálmalevélből készült, akkor nem mozgatható? Ez nem lehetséges, hiszen Ráv egyetért Rávával, és megengedi, hogy egy tiltott eszközt a használata vagy a helye kedvéért mozgassunk!

אֶלָּאמֵחַמָּהלַצֵּל, בְּהָאלֵימָארַבִּיאֶלְעָזָראַףשֶׁלתְּמָרָה“?

Inkább mondd azt, hogy a seprűt azért mozgatjuk, hogy a megóvása érdekében a napról az árnyékba visszük. De ezt sem mondhatjuk, hiszen mondaná-e rabbi Elázár ebben az esetben, hogy még a pálmalevél seprűt is szabad mozgatni? De hát senk i sem engedi meg, hogy egy tiltott eszközt a napról az árnyékba vigyenek. – ? –

[A Gömárá rabbi Elázár véleményének kiigazításával felel:]

לְעוֹלָםמֵחַמָּהלַצֵּל, אֵימָא: וְכֵןאָמַררַבִּיאֶלְעָזָר.

Valójában itt arról van szó, hogy egy seprűt a napról az árnyékba viszünk, és a fenti idézetben úgy kell olvasni: Rabbi Elázár is úgy mondta,hogy a rongyseprűt szabad a napról az árnyékba vinni, de a pálmalevélből készültet nem. Rabbi Elázár tehát nem vitatkozik Rávval, hanem egyetért vele.

* * *