A mukce tilalmának és engedményének története

[A Gömárá megtárgyalja a misna szabályának eredetét:]

תָּנוּרַבָּנַן:

Tanultunk egy brájtában:

בָּרִאשׁוֹנָההָיוּאוֹמְרִיםשְׁלֹשָׁהכֵּלִיםנִיטָּלִיןבַּשַׁבָּת: מַקְצוּעשֶׁלדְבֵילָה, וְזוּהֲמָאלִיסְטְרָןשֶׁלקְדֵרָהוְסַכִּיןקְטַנָּהשֶׁעַלגַּבֵּישֻׁלְחָן.

Eredetileg a Bölcsek úgy tapasztalták, hogy eléggé meglazult a szombati vallásgyakorlat. A nap szentségének erősítése érdekében rendeletet hoztak, és azt mondták, hogy csak három eszközt szabad használni szombaton: a préselt fügetömb vágására szolgáló kést, egy fazék habjának lefölözésére szolgáló merőkanalat, és egy kis asztali kést. Ezekre gyakran volt szükség. Azáltal, hogy minden más eszköznek még a mozgatását is megtiltották, biztosították, hogy az emberek ne használják eszközeiket tiltott munkákra.

הִתִּירוּ, וְחָזְרוּוְהִתִּירוּ, וְחָזְרוּוְהִתִּירוּ, עַדשֶׁאָמְרוּ: כָּלהַכֵּלִיםנִיטָּלִיןבַּשַּׁבָּתחוּץמִןמַסָּרהַגָּדוֹלוְיָתֵדשֶׁלמַחֲרֵישָׁה.

Később, ahogy a szombat megtartásának fegyelme erősödött, a Bölcsek fokozatosan szűkítették a tilalom körét, és más eszközök mozgatását is megengedték, és még másokét is, és megint másokét, míg végül azt mondták: minden eszköz használható szombaton, kivéve a nagy fűrészt és a csoroszlyát, mert ezek az anyagi veszteség miatti félelem miatt mukcék.

A Gömárá ezután beszámol a megszorítás folyamatos enyhítésének történetéről.