II.

A tálak leszedése az asztalról

[Egy ezzel kapcsolatos vitát idéznek:]

יְתֵיברַבסָפְרָאוְרַבאַחָאבַּרהוּנָאוְרַבהוּנָאבַּרחֲנִינָאוְיָתְבִיוְקָאָמְרִי: לְרַבָּהאַלִיבָּאדְּרַבִּינְחֶמְיָה, הַנֵיקְעָרוֹתהֵיכִימְטַלְטְלִינַן?

Ráv Száfrá, Ráv Áchá bár Huná és Ráv Huná bár Chániná egyszer együtt üldögéltek és üldögélés ezt mondták: Rábá úgy értelmezi rabbi Nechemjá véleményét, hogy a szerint még megengedett eszközt sem szabad mozgatni a helye kedvéért. De akkor hogyan szedjük le a tálakat étkezés után az asztalról1?

אֲמַרלְהוּרַבסָפְרָא: מִידֵּידַּהֲוָהאַגְּרָףשֶׁלרְעִי.

Erre így válaszolt nekik Ráv Száfrá: A piszkos tálakat le szabad szedni, mert azok olyanok, mint az excrementumhoz használatos edény,amely annak érdekében, hogy az embernek ne okozzon kellemetlenséget, a mukce törvénye alól ki van véve2.

[Egy hasonló beszélgetés:]

אֲמַרלֵיהאַבַּיֵילְרַבָּה: לְמָר, אַלִיבָּאדְּרַבִּינְחֶמְיָההַנֵיקְעָרוֹתהֵיכִימְטַלְטְלִינַןלְהוּ?

Ábájé azt mondta Rábának: A szerint, ahogyan a mester értelmezi rabbi Nechemjá véleményét: hogyan szedhetjük le a tálakat az asztalról étkezés után?

אֲמַרלֵיה: רַבסָפְרָאחַבְרִיןתַּרְגְּמָהּמִידֵּידַּהֲוָהאַגְּרָףשֶׁלרְעִי.

Rábá így válaszolt neki: Ráv Száfrá társunk már elmagyarázta, hogy azért, mert a piszkos tálak olyanok, mint az excrementumhoz használatos edények.

1Az elv, miszerint az evőeszközökre nem terjedt ki a szombaton nem mozgatható eszközökre vonatkozó rendelkezés (lásd 123b. oldal), rabbi Nechemjá szerint nem érvényes. Ő lejjebb egy brájtában (146a.) azt állítja, hogy még egy kanalat is csak a rendeltetésszerű használata érdekében szabad mozgatni.

2Bécá 36b.