A tegnap ünnepelt purim (és a ma megült susán purim) ünnepének egyik legalapvetőbb témája az elrejtőzés. Ugyanebben az időszakban azonban a természetben ennek épp ellenkezője játszódik le: a száraz nyári-őszi időszakot követő esős időszakban a sivatag hirtelen életre kel, kizöldül és kivirágzik. Aki ilyenkor kirándulni indul, csodálatos színekkel találkozhat a máskor kopár domboldalakon. A hetiszakasz flórája és faunája című sorozatunkban ma rendhagyó rész következik és számtalan vadvirág képében gyönyörködhetnek olvasóink.

A Jeruzsálemtől mintegy háromnegyed órányi autóútra fekvő Kocháv Háschár település határában fekszik a Hár Kocháv, magyarul Csillag-hegy. A második jeruzsálemi Szentély fennállásának idejében – amikor már Izraelen kívül is jelentős méretű zsidó közösség élt – ez volt az egyik hegycsúcs, melyről jeleztek a távolabb, a Jordán-folyón túl fekvő települések lakóinak, amikor Jeruzsálemben kihirdették az újholdat. A magaslat oldalában dúsan növő virágok közt a szivárvány minden színe fellelhető.

A Júdeai-sivatag kősivatag. A hegyoldalban elszórt sziklák tövében igazi kis sziklakertek alakulnak ki.

Esős napon jártunk ezen a magaslaton, a szürke háttér előtt szépen rajzolódnak ki a különféle vadvirágok formái. Az esős idő és a számtalan vadvirág igazi alpesi hangulatot idéz.

Bár az idő igencsak hideg és esős volt, hó nem esett, ez a fa és az előtte a szélben lengedező virágok mégis havas táj benyomását keltik.

A vadon növő, kis méretű tulipánok és a szellőrózsa élénkpiros színe messziről is látszik, de érdemes közelről is gyönyörködni benne. Helyenként igazi szőnyeget alkotnak a virágok.

Az utolsó mandulafák is virágba borultak.

Kicsik, nagyok és persze közepesek – a számtalan forma között mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló virágot.