A hetiszakasz flórája és faunája című sorozatunkban a Tóra egyes részeinek egy-egy állatát mutatjuk be olvasóinknak hétről-hétre. Ezen a héten az eddig megjelent írásaink felhasználásával állítottunk össze egy kvízt olvasóinknak.

 

 

Results

-

Gratulálunk!

Sajnáljuk, kövesse a sorozatunkat, hogy megtudja a választ a kérdésekre.

 Következő

#1. Melyik állítás igaz?

A ragadozó, ezért nem kóser holló rossz természetűnek, önzőnek, erőszakosnak tartják. Ám amikor Illés prófétának menekülnie kellett és a pusztában talált menedéket, Isten megparancsolta a hollóknak, hogy táplálják őt.

 Következő

#2. Milyen fa kapcsolódik Ávráhám (Ábrahám) ősapához?

Ávráhámmal és a többi ősapával kapcsolatban is többször olvashatunk a tölgyfáról. Az Ávráhám tölgyének nevezett fa Hevron városában áll(t).

 Következő

#3. Melyik állítás nem igaz?

Sófár csak kóser állatok, többek között a kos szarvából készülhet. A bika az egyetlen olyan, szarvakat viselő kóser állat, melynek szarvából nem készülhet sófár.

 Következő

#4. Honnan tudta Ávráhám szolgája, Eliézer, hogy Rivkát (Rebekát) kell menyasszonyként visszavinnie urához fia, Jicchák (Izsák) számára?

Eliézer a Cháránba vezető úton arra kérte Istent, hogy ez legyen a jel: akitől vizet kér és nemcsak neki, hanem a tevéinek is ad, azt a lányt szánta Isten Jiccháknak.

 Következő

#5. Az alábbi két állítás közül melyik a hamis?

A lencse közismert és olcsósága miatt közkedvelt növény a Közel-Keleten évezredek óta, kerek alakja miatt a gyászolók étele.

 Következő

#6. Az alábbi állítások közül mi nem jellemzi a bárányok ősi, különleges fajtáját, a Jákob-bárányt?

A Jákob-bárányok néhány évvel ezelőtt érkeztek vissza az Ígéret Földjére.

 Következő

#7. Mely állatok szerepelnek a héten felolvasott Vájislách hetiszakaszban?

A Vájislách hetiszakasz számos állatot sorakoztat fel, de ezek között se ló, se galamb, se szarvas nem szerepel, csak teve, szamár, bárány, marha és kecske.

 Következő

#8. Ráadás: melyik állítás igaz?

A Siratófal kifejezetten gazdag élővilággal rendelkezik, galambok burukkolása, egyéb madarak csicsergése, gekkók csettegése mellett hétféle növény, köztük több gyógynövény is él az ősi kövek között.

Befejezés