Az egyiptomi csapások közül több is állatokkal kapcsolatos. A hetiszakasz flórája és faunája című sorozatunkban a Váérá hetiszakasz vonatkozásában a békát mutatjuk be olvasóinknak.

 

A békák kétéltű állatok, vagyis kikelés után kopoltyúval lélegeznek, vízben élnek és később váltja fel ezt a tüdő. Testük lapított, hátsó lábuk izmos ugróláb, szemei dülledt békaszemek. A békák ragadozók vagy rovarevők, általában nedves környezetben élnek, de a több mint ötezer fajt számláló rendben vannak olyanok is, melyek kizárólag vízben képesek létezni és olyanok is, melyek sivatagban laknak.

A békának sokan nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget, csak kicsi, utálatos teremtménynek tartják őket. A zsidó hagyomány azonban nemhogy nem nézi le, hanem éppen hogy nagyra tartja ezeket az állatokat. Sőt, igazából minden egyes teremtményt, hiszen a világra vonatkozó isteni tervben a legkisebb dolognak is pontos szerepe van.

És mondta az Örökkévaló Mózesnek: Mondd Áronnak: Nyújtsd ki kezedet botoddal a folyókra, s folyamokra és a tavakra, és hozd fel a békákat Egyiptom országára. Áron kinyújtotta a kezét Egyiptom vizeire és feljött a béka és ellepte Egyiptom országát. (2Mózes 8:1-2)

A Talmud (Pszáchim 53b) leírja, hogy Chánánjá, Misáel és Ázárjá, akiket arra akartak kényszeríteni, hogy meghajoljanak Nebukadnecár babilóniai uralkodó bálványa előtt, éppen a békától vették az inspirációt és a belső erőt arra, hogy inkább a tüzes kemencébe ugorjanak, mintsem meghajoljanak egy szobor előtt.

Úgy vélték ugyanis, hogy ha a békák képesek voltak arra, a második egyiptomi csapás során, hogy Isten akaratát teljesítve a tűzbe vessék magukat, akkor ők, akik sokkal magasabb szellemi, értelmi és spirituális szinten állnak, még inkább meg tudják ezt tenni az Örökkévaló dicsőségére és nevének megszentelésére.

(A három önfeláldozó ifjúval egyébként Isten csodát tett és nem égtek meg a tűzben, de ez már egy másik történet.)

Hogy kerültek egyébként a békák a kemencébe? A midrás, illetve annak a Rási által kínált magyarázatai szerint egyetlen, egész Egyiptomot elfedő, hatalmas béka emelkedett ki a Nílusból, és ahogy az emberek megpróbáltak ütésekkel megszabadulni tőle, minden egyes ütésre békák seregei ugrottak elő az óriás kétéltű testéből. Ezek a kisebb békák aztán mindent elleptek, ott nyüzsögtek az egyiptomiak otthonainak minden sarkában, a fekhelyeiken, a lábosaikban és a kemencéikben is.

Egy másik midrás Dávid királyról szól. Amikor Dávid befejezte a Zsoltárok könyvét, megelégedettséget érzett. Így szólt az Örökkévalóhoz: „Vajon van-e a világodban olyan teremtmény, mely több dalt és dicséretet mond, mint én?” Isten ugyanabban az órában egy békát küldött hozzá, mely azt mondta neki: Dávid, ne legyél olyan nagyra magaddal, mert én sokkal több dalt és dicséretet mondok, mint te. Sőt, minden egyes szonettért amit elmondok, háromezer példázatot mondanak, ahogy írva van (I Kir. 5:12): „Mondott háromezer példabeszédet, és éneke ezeröt volt.” Sőt, még egy nagyszerű micvának is a részese vagyok, ez pedig a következő: Él a vízparton egy teremtmény, mely kizárólag vízben élő állatokkal táplálkozik. Amikor éhes, elkap és megeszik engem. Ezzel azt a parancsolatot teljesítem, hogy (Mislé 25:21-22): Ha éhezik gyűlölőd, adj ennie kenyeret, és ha, szomjazik, adj innia vizet; mert parazsat kaparsz fejére, és az Örökkévaló megfizet neked. Azt mondja a midrás: ne azt olvasd, hogy megfizet érte, hanem azt: teljessé tesz.

A midrás azt is elmondja, hogy a békák csapásában az egyiptomiakat leginkább a folyamatos brekegés, vartyogás zavarta. Ha hozzávesszük ehhez azt a fenti felvetést, hogy a breszlávi Náchmán rabbi szerint a békák tóratudósokra emlékeztetnek, érdekes üzenethez jutunk, nevezetesen a következőhöz: azt tudjuk, hogy Egyiptom a gonosz archetípusa és Fáraó a jécer hárá, a rossz ösztön megtestesítője, akkor hozzátehetjük, hogy

semmi más nem képes jobban elhallgattatni és legyőzni a rossz ösztönt, mint a békák andalító kuruttyolása, vagyis a tóratudósok tanulásának hagyományos dallama.

Ha azonban ez így van, és mindez a sok pozitívum valóban megtalálható a békában, akkor miért nézik le mégis sokan ezt az állatot? Talán azért, mert sokszor a külsőségeket tekintjük ahelyett, hogy a belső tulajdonságokat néznénk?

Cikkünk a breslev.co.il oldal írásának felhasználásával készült.

 

475 Ne „ugassunk meg” másokat! – Oberlander Báruch (Váérá hetiszakasz, a békák és a kutyák jutalma)

475 Ne „ugassunk meg” másokat! – Oberlander Báruch (Váérá hetiszakasz, a békák és a kutyák jutalma) No Description

 

Címlapkép:  Roberto Lopez on Unsplash