Címke archívuma: Tóra

Mózes Ötödik Könyve – (Kitécé … Nicávim)

KITÉCÉ SZAKASZA benne 27 tevőleges és 47 tiltó parancsolat     (532) A SZÉP FOGOLYNŐ ESETE (N’A) „Amikor hadba vonulsz ellenséged ellen, és az Örökkéva­ló Istened a kezedbe adja öt, és foglyokat ejtesz közüle. És majd látsz a foglyok között egy szép nőt, akit megkívánsz, és elveszed őt feleségül…” (5Móz 21:10-11). Ez a micvá is… Tovább Mózes Ötödik Könyve – (Kitécé … Nicávim)

Bővebben »

Mózes Ötödik Könyve – (Softim)

SOFTIM HETISZAKASZ benne 14 tevőleges és 27 tiltó parancsolat     (491) BÍRÁK, RENDFENNTARTÓ KÖZEGEK KINEVEZÉSE (N’A) “Bírákat és rendőröket (rendfenntartókat, előjárókat) nevezz ki, törzsenként, minden lakóhelyeden, amelyeket az Örök­ kévaló Istened ad neked, és ezek ítélkezzenek a népen, igaz ítélettel!” (5Móz 16:18). Az egész ókori zsidó jurisdikció ezen a versen alapul. Itt a Tóra… Tovább Mózes Ötödik Könyve – (Softim)

Bővebben »

Mózes Ötödik Könyve – (Dvárim … Röé)

MÓZES ÖTÖDIK KÖNYVE   Az alábbiakban a Chinuch előszava Mózes ötödik könyvéhez: „Írta mesterünk rabbi Mózes ben Náchmán (Náchmamdész, Rámbán): Ez a könyv, Mózes ötödik könyve az úgynevezett Misné Tórá, vagyis a Tóra ismétlése. Ebben megismétli Mózes mesterünk, béke poraira, a nemzedéknek, amely elfoglalja Erec Jiszráélt, a Tóra parancsolatainak nagy többségét. Valamint figyelmezteti őket a… Tovább Mózes Ötödik Könyve – (Dvárim … Röé)

Bővebben »

Mózes Negyedik Könyve – (Bámidár … Mász’e)

MÓZES NEGYEDIK KÖNYVE BÁMIDBÁR SZAKASZA melyben nincs egy micvá sem ***   NÁSZÓ SZAKASZA benne 7 tevőleges és 11 tiltó parancsolat   (362) KIKÜLDENI A TISZTÁTALANOKAT A TÁBORBÓL (N’A) „És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Parancsold meg Izrael fiainak, hogy küldjenek ki a táborból (vagyis távolítsanak el) minden poklost és mindenkit, aki (fehér)foIyásos, és aki… Tovább Mózes Negyedik Könyve – (Bámidár … Mász’e)

Bővebben »

Mózes Harmadik Könyve – (Emor … Bechukotáj)

EMOR SZAKASZA benne 24 cselekvő és 39 tiltó parancsolat   (263) A KOHANITÁK GYÁSZA: KIT ÉS KIT NEM (R’A) „Szólj a kohanitákhoz, Áron fiaihoz, mondván nekik, (hogy) ne tegyék magukat tisztátalanná egy népük közül való (vagyis nem-kohanita) halottal. Csak ha legközelebbi rokona halt meg: anyja, apja, fia, leánya, fivére vagy hajadon nővére (aki még nem… Tovább Mózes Harmadik Könyve – (Emor … Bechukotáj)

Bővebben »

Mózes Harmadik Könyve – (Vá-Jikrá … Cáv)

MÓZES HARMADIK KÖNYVE VÁ-JIKRÁ SZAKASZA benne 11 cselekvő és 5 tiltó parancsolat.     AZ ÁLDOZATOK RENDJE Mózes harmadik könyvének két első szakasza ( V Á-JIKRA és CAV ) csaknem kizárólag az áldozatok rendjével foglalkozik. Ezeket előbb a pusztabeli Hajlékban, majd a jeruzsálemi Szentélyben mutatták be, A közel 2000 éve szünetelő áldozati rendet olyan intenzitással… Tovább Mózes Harmadik Könyve – (Vá-Jikrá … Cáv)

Bővebben »

Mózes Harmadik Könyve – (Ácháré … Ködosim)

ÁCHÁRÉ MOT SZAKASZA benne 2 cselekvő és 26 tiltó parancsolat   (184) A JOM KIPPÚRI SZENTÉLYSZOLGÁLAT (N’A) „Ezekkel menjen be Áron a Szentélybe…” (3Móz 16:3). Amikor a Szentély fennállott és Izrael (nagy többsége) saját országában élt – az Engesztelő Nap, vagyis jom kippur, a főpap (kohén gádol) napja volt. Az aznapi Szentélyszolgálatot teljes egészében ő… Tovább Mózes Harmadik Könyve – (Ácháré … Ködosim)

Bővebben »

Mózes Harmadik Könyve – (Smini … Tázriá)

SMINI SZAKASZA benne 6 cselekvő és 11 tiltó parancsolat KÁSRUT ־ ZSIDÓ ÉTREND, ZSIDÓ ASZTAL   Sokan hallottak róla, de kevesen tudják, mi a kóser, mi a kásrut. Ez a fogalom a zsidóság egyik leggyakorlatiasabb törvényeként, jellemzőjeként és/vagy szokásaként igen jelentős helyet foglal el a Tórában, Talmudban és Sulchán Áruchban. Lényege a zsidó étrend, a… Tovább Mózes Harmadik Könyve – (Smini … Tázriá)

Bővebben »

Mózes Második Könyve – (Kitiszá…Pékudé)

KITISZÁ SZAKASZA benne 4 cselekvő és 5 tiltó parancsolat   (105) AZ ÉVI FÉL-SÉKEL ADÓ KÖTELESSÉGE (N’A) „Ezt adják: mindenki, akit számba vesznek, adjon fél sékelt…” (2Móz 30:13). Az egyszeri fél sékelből, amelyet mindenki adott az első népszámlálás során, állandó és kötelező évi adó lett, amelyet a kohanitáknak adtak. Ezt a Szentély egy speciális irodájában… Tovább Mózes Második Könyve – (Kitiszá…Pékudé)

Bővebben »

Mózes Második Könyve – Tecáve szakasza

TECÁVE SZAKASZA benne 4 cselekvő és 3 tiltó parancsolat (98) LÁMPAGYÚJTÁS A SZENTÉLYBEN (N’A) „A Találkozás sátrában, a függönyön […] kívül rendezzék el (az örökmécsest vagyis a menórát) Áron és fiai…” (2Móz 27:21). Ez is egy nem helyhez kötött micvá – vagyis nemcsak a pusz- tabeli Hajlék vonatkozásában érvényes, hanem a későbbi Szentélyre is, és ezért… Tovább Mózes Második Könyve – Tecáve szakasza

Bővebben »

Mózes Második Könyve – Trumá szakasza

TRUMÁ SZAKASZA benne 2 cselekvő és 1 tiltó parancsolat Ebben a szakaszban – Trumá, amelyben mindössze három parancsolat van – érdekes dolognak vagyunk tanúi. Ez megmagyarázza a micvák számlálóinak és rendszerezőinek elvi jelentőségű módszerét; csak olyan micvákat felvenni a Tárjágba, amelyek örökérvényűek. így itt kihagyják a szakaszban adott sok utasítást, amelyek részletezik a Hajlék építését,… Tovább Mózes Második Könyve – Trumá szakasza

Bővebben »

Mózes Második Könyve – (Bösálách … Mispátim)

BÖSÁLÁCH SZAKASZA benne egy tiltó parancsolat (24) NEM SZABAD ELHAGYNI A SZOMBATI KÖRLETET (A) „Látjátok hogy az Örökkévaló adta nektek a szombatot […] maradjon mindenki a helyén, és ne menjen ki senki helyéről a hetedik napon.” (2Móz 16:29). A szombati nyugalmat szem előtt tartó és biztosító micvá. Tilos elhagyni a szombati körletet (tchum sábbát), nem csupán… Tovább Mózes Második Könyve – (Bösálách … Mispátim)

Bővebben »

Mózes Második Könyve – Bó szakasza

MÓZES MÁSODIK KÖNYVE (SMOT és VÁÉRÁ szakaszaiban nincs egy parancsolat sem) *** BÓ SZAKASZA benne 9 cselekvő és 11 tiltó parancsolat (4) A HÓNAP MEGSZENTELÉSE (N’A) „És szólt az Örökkévaló Mózeshez és Áronhoz Egyiptom földjén, mondván: Ez a hónap (niszán) legyen nálatok a hó­napok elsője, első legyen ez nálatok a hónapok között.” (2Móz 12:1-2). Az eddig… Tovább Mózes Második Könyve – Bó szakasza

Bővebben »

Menj, végy ma­gadnak parázna nőt

1. Az Örökkévaló igéje, mely lett Hóséához, Beéri fiához. Uzzíja, Jótám, Acház, Jechiizkija, Jehúda királyainak napjaiban, és Járobeám, Jóás fia, Izraél királyainak nap­jaiban. 2. Kezdetén annak, hogy beszélt az Örökkévaló Hóséával szólt az Örökkévaló Hóseával: Menj, végy ma­gadnak parázna nőt, meg parázna gyermekeket; mert el fog paráználkodni az ország az Örökkévalótól. 3. Ment és elvette Gómert, Diblájím leányát;… Tovább Menj, végy ma­gadnak parázna nőt

Bővebben »

A származás bizonyítása

4. fejezet 10. misna A származás bizonyítása Misnánk azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mennyire megbízható az apa a gyermekei származását illetően. י,   מִי שֶׁיָּצָא הוּא וְאִשְׁתּוֹ לִמְדִינַת הַיָּם, וּבָא הוּא וְאִשְׁתּוֹ וּבָנָיו, וְאָמַר: אִשָּׁה שֶׁיָּצָאת עִמִּי לִמְדִינַת הַיָּם, הֲרֵי הִיא זוֹ, וְאֵלּוּ בָּנֶיהָ – אֵינוֹ צָרִיךְ לְהָבִיא רְאָיָה לֹא עַל הָאִשָּׁה וְלֹא עַל הַבָּנִים… Tovább A származás bizonyítása

Bővebben »