15. misna

Csúszómászó a Szentélyben

(טו) שֶׁרֶץ שֶׁנִמְצָא בַּמִּקְדָּשׁ, כֹּהֵן מוֹצִיאוֹ בְּהֶמְיָנוֹ, שֶׁלֹּא לְשַׁהוֹת אֶת הַטּוּמְאָה; דִּבְרֵי רַבִּי יוֹחָנָן בֶּן בְּרוֹקָה.

92. §. Akár még szombaton is, ha találnak egy elpusztult tisztátalan csúszómászót a Szentélyben, akkor azt egy kohén vigye ki, de hogy tisztátalanná ne váljék, nem érintheti a kezével, hanem csak a derékszíjával. A kohén ne keressen valamilyen egyszerű, lapos faeszközt, hanem inkább használja csak az övét, hogy ne hosszabbítsa meg a tisztátalanságot a Szentélyben, ezek rabbi Jochánán ben Böroká szavai, aki szerint jobb, ha tisztátalanná lesz a szíj, mint ha nekiállnának valamilyen egyszerű, lapos tárgyat keresni, és emiatt hosszabb ideig állna fenn a Szentély tisztátalansága.

רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר: בִּצְבָת שֶׁל עֵץ, שֶׁלֹּא לְרַבּוֹת אֶת הַטּוּמְאָה.

93. §. Rabbi Jehudá viszont azt mondja: egy kohén vigye ki facsipesszel, amely nem válhat tisztátalanná, de nem derékszíjjal, még ha így hosszabb ideig tart is a szentélyi tisztátalansága, hogy ne fokozza a tisztátalanságot,azaz ne tegye tisztátalanná az övet.

מֵהֵיכָן מוֹצִיאִין אוֹתוֹ?

94. §. A Bölcsek a Szentélyt illetően csak akkor voltak engedékenyek a svut alkalmazásában, ha a Szentély udvar megszentelt területeiről volt szó. A misna ennélfogva fölteszi a kérdést: Honnan vihetik ki a tisztátalan csúszómászót szombaton?

מִן הַהֵיכָל וּמִן הָאוּלָם וּמִבֵּין הָאוּלָם וְלַמִּזְבֵּחַ; דִּבְרֵי רַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן נַנָּס.

A Héchálból (a „Szent”-ből), a Bejárati csarnokból, és a Bejárati csarnok és az Oltár közötti részről a Szentély udvarban, mondja rabbi Simon ben Nánász, aki szerint: ha egy tisztátalan csúszómászót találnak az Ázárában vagyis a Szentély udvar többi részein, akkor szombaton a mozgatás tilalma miatt nem viszik ki.

רַבִּי עֲקִיבָא אוֹמֵר: מָקוֹם שֶׁחַיָּבִין עַל זְדוֹנוֹ כָּרֵת וְעַל שִׁגְגָתוֹ חַטָּאת – מִשָּׁם מוֹצִיאִין אוֹתוֹ, וּשְׁאָר כָּל הַמְּקוֹמוֹת כּוֹפִין עָלָיו פְּסַכְתֵּר.

Rabbi Ákivá azt mondja: ha a hely, ahol a csúszómászót találták egy olyan hely, ahova ha valaki, aki tisztátalan,szándékosan lépne be, akkor égi halálbüntetéssel sújtandó, ha pedig akaratlanul, az esetben chátáttal (bűn áldozattal) és az Ázárá (az udvar egésze) ebbe a kategóriába tartozik, akkor onnan szombaton is eltávolítják a tisztátalan csúszómászót, de ha bárhol máshol találják, akkor nem lehet kivinni, hanem egy nagy edényt borítanak rá,azaz a szombat kimeneteléig letakarják.