11. misna

Ajtónyitás szombaton (II.)

(יא) נֶגֶר הַנִּגְרָר, נוֹעֲלִין בּוֹ בַּמִקְדָשׁ,

81. §. Ha a gomb nélküli retesz olyan, amit húznak, azaz oda van kötve az ajtóhoz, de nem a levegőben lóg, hanem a földön húzzák, és nem látszik odakötöttnek, akkor szabad ajtót zárni vele a Szentélyben, mivel az előző misna tilalma csak rabbinikus tilalom, ami a Templomra nem vonatkozik.

אֲבָל לֹא בַּמְּדִינָה;

Vidéken viszont, a Templomon kívül nem szabad ezt csinálni, mivel nem szembetűnő, hogy a célja az ajtó bezárása, ezért a Bölcsek megtiltották, hogy szombaton zárjanak vele, mivel építés látszatát kelti, illetve mert a retesznek nincs eszköz státusa, és ilyenformán mukce.

וְהַמּוּנָּח – כָּאן וְכָאן אָסוּר.

Az a retesz pedig, amelyik a földön fekszik, és még csak nincs is az ajtóhoz kötözve, tilos itt is és ott is, a Szentélyben és a Szentélyen kívül egyaránt, mivel ez már tényleges építés volna.

רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר: הַמֻּנָּח מֻתָּר בַּמִּקְדָשׁ,

82. §. Rabbi Jehudá viszont úgy tartja: Azzal is, amelyik a földön fekszik, és egyáltalán nincs odakötve, szabad zárni a Szentélyben,mert, mint mondja, még ilyen esetben is csak amiatt lenne tilos, mert építés látszatát kelti, és nem amiatt, mintha ténylegesen építés lenne. Így tehát ez csak egy rabbinikus tilalom (svut), ami a Szentélyre nézve nem kötelező, mivel a svut tilalmak nem vonatkoznak a Jeruzsálemi Szentélyre.

וְהַנִּגְרָר בַּמְּדִינָה.

Azt areteszt pedig, amelyik hosszú kötéllel az ajtóhoz van kötve, és a földön húzzák, még vidéken (a Szentélyen kívül) is szabad zárásra használni, mert nyilvánvalóan az ajtó bezárására szolgál. A háláchá rabbi Jehudát követi.