3. misna

A Szent könyvek tisztelete

A misna idején a könyvek tekercs formájúak voltak, mint a Tóra-tekercs. Ez a misna egy olyan esetről beszél, amikor egy tekercs egyik fele szombaton az olvasó kezéből közterületre göngyölődik.

(ג) הָיָה קוֹרֵא בַּסֵּפֶר עַל הָאִסְקֻפָּה, נִתְגַּלְגֵּל הַסֵּפֶר מִיָּדוֹ – גּוֹלְלוֹ אֶצְלוֹ.

63. §. Ha valaki a kezében tartva tekercs formájú könyvet olvasott szombaton a háza küszöbén állva, és olvasás közben a könyv egyik vége kigöngyölődött a kezéből, de a másik vége a kezében maradt, akkor visszagöngyölheti magának,mivel a küszöb kármelitnek számít, és a közterületről kármelitre történő szállítás csak rabbinikus tilalom alá esik, ilyen esetben a tekercset megillető tisztelet alapján az illető visszatekercselheti magához, mivel az nem esett ki teljesen a kezéből (Maimonidész, luneli rabbi Jonátán, Bartenura).

הָיָה קוֹרֵא בְּרֹאשׁ הַגַּג וְנִתְגַּלְגֵּל הַסֵּפֶר מִיָּדוֹ – עַד שֶׁלֹּא הִגִּיעַ לְעֲשָׂרָה טְפָחִים, גּוֹלְלוֹ אֶצְלוֹ; מִשֶׁהִגִּיעַ לַעֲשָׂרָה טְפָחִים, הוֹפְכוֹ עַל הַכְּתָב.

64. §. Ha valaki a háztetőn (amely magánterület) olvasott, a közterület felé néző részén, és a könyv kigöngyölődött a kezéből a közterület légterébe úgy, hogy a másik vége a kezében maradt, akkor, ha nem érte el a földtől számított tíz araszt, ami alatt a légtér már a közterülethez tartozik, visszatekerheti magához a könyvet, ha viszont eléri a földtől számított tíz araszt, akkor hiába van a másik vége a kezében, nem tekerheti magának vissza a közterületről a magánterületre, 

hanem fordítsa a könyvet az írásos oldalára, az írott oldalával a fal felé, hogy ne maradjon ott méltatlan állapotban, és hagyja ott a szombat kimeneteléig.

רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר: אֲפִילּוּ אֵין מְסוּלָּק מִן הָאָרֶץ אֶלָּא כִּמְלֹא מַחַט – גּוֹלְלוֹ אֶצְלוֹ.

Rabbi Jehudá azt mondja: ha a könyv akár csak annyira van is talajtól, mint egy tű vastagsága – végtelen csekély távolság –, akkor is visszatekerheti magának a könyvet, mivel az még nem állapodott meg a közterületen.

רַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר: אֲפִילּוּ בָּאָרֶץ עַצְמוֹ – גּוֹלְלוֹ אֶצְלוֹ, שֶׁאֵין לְךָ דָּבָר מִשּׁוּם שְׁבוּת עוֹמֵד בִּפְנֵי כִּתְבֵי הַקּוֹדֶשׁ.

Rabbi Simon azt mondja: Még ha a könyv egyik vége magára a földre, közterületre esett is, az illető akkor is visszatekerheti a könyvet magának. Mivel a Tóra törvénye szerint, ha a közterületre esett tárgy egyik vége még az illető kezében van, akkor az visszahozható, csupán a Bölcsek tiltották ezt meg, azért, nehogy valaki akkor is visszahozza a tárgyat, ha az a kezéből teljesen közterületre esett. És mivel a Szent könyvek tisztelete nagyon lényeges, így ez a rabbinikus tilalom a könyvek esetén háttérbe szorul, hiszen nincs semmi olyan svut – rabbinikus tilalom, ami ellenkezne a Szent könyvek tiszteletével. A háláchá nem követi rabbi Simon álláspontját.