10. misna

Ajtónyitás szombaton (I.)

(י) נֶגֶר שֶׁיֵּשׁ בְּרֹאשׁוֹ גְלוּסְטְרָא – רַבִּי אֶלְעָזָר אוֹסֵר, וְרַבִּי יוֹסֵי מַתִּיר.

79. §. Egy retesz vagy pecek, amely a falba vagy a küszöbbe van illesztve azzal a rendeltetéssel, hogy bezárja az ajtót, amelynek gömb alakú fogó (gomb) van a tetején, ezért a retesz más célra is használható, például borstörésre. Rabbi Elázár tiltja,hogy ilyen retesszel zárják be az ajtót szombaton, mivel nincs eszköz státusa, mukcénak számít és tilos szombaton mozgatni. Rabbi Joszé viszont megengedi,mivel szerinte a retesz státusa a tetején lévő gomb folytán eszköz, és az ajtó bezárása céljából szabad mozgatni szombaton.

אָמַר רַבִּי אֶלְעָזָר: מַעֲשֶׂה בִּכְנֶסֶת שֶׁבִּטְבֶרְיָא שֶׁהָיוּ נוֹהֲגִין בּוֹ הֶתֵּר, עַד שֶׁבָּא רַבָּן גַּמְלִיאֵל וְהַזְּקֵנִים וְאָסְרוּ לָהֶן. רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: אִסּוּר נָהֲגוּ בָּהּ, וּבָא רַבָּן גַּמְלִיאֵל וְהַזְּקֵנִים וְהִתִּירוּ לָהֶן.

80. §. Rabbi Elázár azt mondotta: Történt egyszer egy tiberiasi zsinagógában, hogy megengedettnek vették, tehát szabad volt szombaton egy gombos végű retesszel zárni, amíg Rábán Gámliél és a Vének meg nem tiltották nekik,ami rabbi Elázár nézetét támasztja alá, miszerint nem szabad zárni vele. Rabbi Joszé azt mondja: Tiltottnak vették, azaz épp ellenkezőleg: tiltották, hogy szombaton gombos végű retesszel zárjanak, de jött Rábán Gámliél, illetve a Vének és megengedték nekik. 

Noha a tanítás úgy szól[1], hogy „Törvényes, de mások által tiltottnak tekintett dolgokat nem szabad megengedni”. Ez a helyzet csak akkor forog fenn, ha valami törvényes, de szigorúan kezelik. Azért tilos ezt megengedni, nehogy az emberek hozzászokjanak a lazasághoz, és esetleg megengedjék, ami tilos. Ha viszont a szigorúságuk tévedésen alapszik, akkor meg szabad engedni nekik.

 

[1] Pszáchim 51a.