1. misna

A töfilin mentése szombaton

 

(א) הַמוֹצֵא תְּפִלִּין מַכְנִיסָן זוּג זוּג.

56. §. Ha valaki töfilineket talál szombaton egy őrizetlen helyen, és tartani lehet tőle, hogy ott esetleg megszentségtelenítik őket, akkor beviheti őket egy őrzött helyre, de csak párosával, azaz a fejre való töfilint a fejére, a karra valót a karjára téve, ahogy hétköznapokon, noha szombaton nem viselünk töfilint; bemegy vele, leveszi őket, azután visszamegy a következő párért, és ezt mindaddig ismétli, míg az összes töfilint be nem viszi.

רַבָּן גַּמְלִיאֵל אוֹמֵר: שְׁנַיִם שְׁנַיִם.

Rábán Gámliél azt mondja: kettesével,tehát egyszerre két pár töfilint vigyen be az illető, azaz kettőt a fején, és kettőt a karján[1].

בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים? בִּישָׁנוֹת,

57. §. Mire vonatkozik az, hogy aki szombaton töfilint talál, az magára öltve viheti őket? A régi, azaz már használatban lévőtöfilinekre, mivel ezeknek már vannak szíjaik és a töfilin csomójával vannak megkötve, így minden kétséget kizáróan valódi töfilinek.

אֲבָל בַּחֲדָשׁוֹת פָּטוּר.

Ha azonban újak, azaz a dobozkákon nincsenek szíjak, vagy nem töfilin­csomóval vannak megkötve, akkor az illetőnek nem kell[2]bevinnie őket szombaton, mert lehetséges, hogy ezek valójában nem is töfilinek, pusztán csak töfilin formájú amulettek, amelyek nem hordoznak szentséget.

מְצָאָן צְבָתִים אוֹ כְּרִיכוֹת – מַחְשִׁיךְ עֲלֵיהֶן וּמְבִיאָן.

58. §. Ha készletekben találja, azaz sok pár töfilint talált, amelyek mindegyike párosával (fejre illetve karra való) van összekötve, vagy halomban, mindenféle töfilint vegyesen, akkor ott vár mellettük teljes sötétségig,azaz a szombat kimeneteléig, és azután beviszi őket. Mivel sok van belőlük, párosával nem végezne a behordásukkal estig.

וּבַסַכָּנָה – מְכַסָן וְהוֹלֵךְ לוֹ.

59. §. Veszélyes időkben, mikor a hatóságok tiltják a zsidóknak, hogy töfilint viseljenek, és nem meri bevinni őket, nehogy egy nemzsidó meglássa és följelentse, elég letakarni a töfilineket szénával vagy szalmával, hogy ne legyenek méltatlan körülmények között, és ezek után mehet a dolgára.

 

[1] Egyik vélemény szerint ez kifejezetten tilos is. (Toszáfot)

 

[2] A Gömárá elmagyarázza ennek a nézeteltérésnek az okát. Az első vélemény szerint szombaton is föl kell tenni a töfilint, és a Bölcsek csupán azért tiltják, nehogy a viselője a szíj elszakadása esetén kézben vigye. Ebben az esetben a Bölcsek engedékenyek voltak, és a töfilin megmentése érdekében megengedték, hogy az illető, aki megtalálja, magára öltse és bevigye őket. Ezen a módon azonban csak egy párat lehet bevinni, mivel a szombat a töfilinviselés ideje, és ha az illető egyszerre egy párnál többet tenne föl, azzal áthágná a „ne tégy hozzá” (5Mózes 4:2.) tilalmát, és nem úgy vinné őket, ahogyan viselni szokás, ezért a talált töfilineket tehernek lehetne tekinteni, márpedig szombaton nem szabad tehert szállítani.

Rábán Gámliél ezzel szemben azon a nézeten van, hogy a szombat nem megfelelő idő a töfilin viselésére, és a Bölcsek csak a talált töfilinek megmentése érdekében engedték meg, hogy magunkra öltve vinni lehessen őket, mert a töfilineket így viselik, és még ha valaki két párat tesz is föl egyszerre, az akkor is úgy tekintendő, hogy az illető viseli őket, mivel a Bölcsek azt mondották: van hely a fejen két töfilin föltevésére, és van a karon is.