7. misna

A ciszterna és a szemétdomb

(ז) בּוֹר בִּרְשׁוּת הָרַבִּים וְחוּלְיָיתוֹ גָּבוֹהַּ עֲשָׂרָה טְפָחִים, חַלּוֹן שֶׁעַל גַּבָּיו מְמַלְּאִין הֵימֶנּוּ בַּשַּׁבָּת.

73. §. Ha a közterületen kiásott ciszterna peremén elhelyezett föld tíz arasz magas, és a mellette álló ház falán, fölötte van egy ablak, akkor szabad vizet meríteni belőle szombaton,az ablakon keresztül, mivel mind az ablak, mind a ciszterna magánterület, és a víz nem halad át közterületen. Ha viszont a káva magassága nem éri el a tíz araszt, akkor nem szabad a ciszternából meríteni, mivel akkor egy közterület légterén át szállítanánk a vizet magánterületről másik magánterületre.

אַשְׁפָּה בִּרְשׁוּת הָרַבִּים גָּבוֹהַּ עֲשָׂרָה טְפָחִים, חַלּוֹן שֶׁעַל גַּבָּיו שׁוֹפְכִין לְתוֹכָהּ מַיִם בַּשַּׁבָּת.

74. §. Ha egy közterületen álló szemétdomb tíz arasz magas, ami már magánterület, akkor a mellette álló ház ablakából,amely fölötte van, szabad rá önteni vizet szombaton, mivel mindkettő magánterületnek számít. Ez esetben a víz – ahogy a ciszterna esetében – mákom pturon keresztül kerül egyik magánterületről egy másikra.