13. misna

A szentélybeli kivételek szombati tilalmak alól

(יג) מַחֲזִירִין רְטִיָּה בַּמִּקְדָשׁ, אֲבָל לֹא בַּמְּדִינָה;

85. §. Ha egy a Szentélyben szolgáló kohénnak seb keletkezett a kezén, és kötést tett rá, vagyis egy gyógyító szerrel átitatott pólyát, szombaton pedig le kellett vennie, hogy semmi se kerüljön a keze és a szolgálat során használandó tárgyak közé, akkor a szombati szolgálat után visszateheti a kötést, mivel félő, hogy ha ezt nem engedik meg neki, akkor tartózkodni fog a szombati szentélyi szolgálattól, nehogy el kelljen távolítania a kötést a kezéről, vidéken azonban, a Szentélyen kívül nem teheti vissza szombaton a kezéről leesett kötést, nehogy balzsammal bedörzsölje, mert az a „radírozás” kategóriájába tartozó tiltott munka lenne.

אִם בַּתְּחִלָּה, כָּאן וְכָאן אָסוּר.

Ha viszont valaki szombaton első alkalommal tenne fel kötést a sebére, az itt is és ott is, a Szentélyben és a Szentélyen kívül egyaránt tilos[1].

קוֹשְׁרִין נִימָא בַּמִּקְדָשׁ, אֲבָל לֹא בַּמְּדִינָה;

86. §. Szabad a hárfa elszakadt húrját megkötni a Szentélyben,mivel a leviták az áldozatok bemutatása alatt hárfáztak a Szentélyben, és a rituáléhoz szükséges hangszerek szombat előtt el

nem végezhető előkészítése kivétel a szombat törvényei alól[1]. De nem szabad szombaton megkötni a hárfa elszakadt húrját vidéken, a Szentélyen kívül.

אִם בַּתְּחִלָּה, כָּאן וְכָאן אָסוּר.

Ha viszont szombaton kötnék meg először, ha tehát egy olyan húrt kötnének a hárfára, amely előzőleg nem volt rajta, az itt is és ott is, még a Szentélyben is tilos, mivel meg lehetett volna kötni szombat előtt is, tehát ez nem kivétel a szombat törvényei alól.

חוֹתְכִין יַבֶּלֶת בַּמִּקְדָשׁ, אֲבָל לֹא בַּמְּדִינָה;

87. §. Le lehet metszeni szemölcsöt a Szentélyben egy kohén testéről[2], mivel a szemölcs alkalmatlanná tenné a szentélybeli szolgálatra (lévén testi hiba), ezért a szokásostól eltérő módon, azaz a kezével vagy a fogával eltávolíthatja magáról szombaton. Vidéken azonban még a szokásostól eltérő módon sem távolíthatja el szombaton, mivel tartani lehet attól, hogy esetleg késsel vagy ollóval teszi, és az ilyen cselekedet a „nyírás” fő munkakategóriájába tartozik.

וְאִם בַּכְּלִי, כָּאן וְכָאן אָסוּר.

Eszközzel pedig itt is és ott is, még a Szentélyben is tilos eltávolítani a nedves szemölcsöt, mivel az egy tiltott munkakategóriába tartozik.

 

[1] Rási azt mondja, hogy még tartós csomót is szabad kötni, ha azonban ez nem szükséges, akkor csak hurkot. Más kommentátorok szerint nem állandó csomót szabad kötni, mivel a tartós csomó kötése az egyik fő munkakategóriába tartozik, és még a Szentélyben is tilos. (luneli rabbi Jonátán, Bartenura; lásd még Toszáfot Jom Tov)

[2] Van olyan vélemény, miszerint ez olyan szemölcsre vonatkozik, amely a szombaton bemutatott áldozati állaton jelent meg, és mivel a szemölcs az áldozatul szánt állaton hibának minősül, ezért azt a szemölcsöt szombaton puszta kézzel el szabad távolítani. (Rási, Bartenura)

[1] Ebben az esetben a rabbinikus tilalom érvényes a Szentélyben, mert ez a svut nem a rituálé céljait, hanem az illető saját szükségleteit szolgálja (Rási).