4.misna

A ki-bevitelhez hasonló esetek

(ד) זִיז שֶׁלִּפְנֵי חַלּוֹן נוֹתְנִין עָלָיו וְנוֹטְלִין מִמֶּנּוּ בַּשַּׁבָּת.

65. §. Egy ablakpárkányról, amely tíz arasznyira a földtől benyúlik a közterület légterébe, kitehetnek és bevehetnek edényeket szombaton[1].

עוֹמֵד אָדָם בִּרְשׁוּת הַיָּחִיד וּמְטַלְטֵל בִּרְשׁוּת הָרַבִּים,

66. §. Aki magánterületen áll, a házában vagy a háza udvarán, mozgathat egy közterületen lévő tárgyat egyik helyről a másikra, és nem tartunk attól, hogy esetleg beviszi a magánterületre, ahol áll[2].

בִּרְשׁוּת הָרַבִּים וּמְטַלְטֵל בִּרְשׁוּת הַיָּחִיד, וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יוֹצִיא חוּץ מֵאַרְבַּע אַמּוֹת.

Hasonlóképpen, állhat valaki közterületen és mozgathat egy tárgyat egyik helyről a másikra a magánterületen,mert nem tartunk tőle, hogy esetleg átviszi a közterületre, feltéve, hogy nem mozdítja négy könyöknél messzebbre.

 

 

[1] A Gömárá azt mondja: a Bölcsek csak törékeny edényeket engedtek a párkányra helyezni, mert így nem kell attól tartani, hogy ha kiesnek a közterületre, akkor a gazdájuk értük megy és beviszi őket, ráadásul még vigyázni is fognak, hogy ne essenek a földre (luneli rabbi Jonátán). Törhetetlen edényeket azonban nem szabad az ablakpárkányra tenni, mert ha esetleg kiesnek a közterületre, és valaki beviszi őket a házba, azaz közterületről magánterületre, azzal megszegi a Tóra egyik tilalmát.

[2] A Gömárá elmagyarázza, hogy ez olyan edényekre vonatkozik, amelyekre az illetőnek nincs szüksége azon a területen, ahol áll.