8.misna

A lávud törvénye

(ח) אִילָן שֶׁהָיָה מֵסֵךְ עַל הָאָרֶץ, אִם אֵין נוֹפוֹ גָּבוֹהַּ מִן הָאָרֶץ שְׁלֹשָׁה טְפָחִים – מְטַלְטְלִין תַּחְתָּיו.

75. §. Egy olyan fa alatt, amely árnyékot vet a földre, ágai minden irányban szétterjednek és sátorszerűen a körülötte lévő terület fölé nyúlnak, és három arasznál kevesebbre vannak a talajtól, azaz az ágak vége három arasznál jobban megközelíti a földet, még akkor is lehet szállítani szombaton, ha közterületen áll, mivel az ágak csúcsa a földhöz csatlakozónak tekintendő, hiszen, ami három arasznál közelebb van, az úgy veendő, mintha lávud, csatlakozott lenne, és az ágak feltételezhetően legalább tíz arasz magasságban csatlakoznak a fához, így pedig olyanok, mint a válaszfalak, és az a terület, amely köré így borulnak, ezáltal magánterületnek számít. A Gömárá[1] elmagyarázza, hogy ez olyan esetre vonatkozik, amikor az ágak köze ki van töltve fával, szalmával vagy valami hasonlóval, és az ágak ki vannak kötve, hogy egy átlagos erejű szélben ne lengedezzenek, mert az olyan válaszfal, amely nem állja ki az átlagos erejű szelet, az nem válaszfal.

שָׁרָשָׁיו גְבוֹהִין מִן הָאָרֶץ שְׁלֹשָׁה טְפָחִים – לֹא יֵשֵׁב עֲלֵיהֶן.

76. §. Ha a fa gyökerei három araszra kiállnak a talajból, nem szabad rájuk ülni szombaton. A fák szombati használata azért tiltott, nehogy véletlenül letörjünk róluk egy hajtást, ezek a gyökerek pedig, mivel három arasznyira vannak a talajtól, a törvény előtt ugyanolyan státusúak, mint maga a fa. Ha azonban nem érik el a három arasz magasságot, a törvény előtti státusuk a talajéval egyenlő, és szabad rájuk ülni.

הַדֶּלֶת שֶׁבַּמֻּקְצֶה וַחֲדָקִים שֶׁבַּפִּרְצָה וּמַחְצָלוֹת – אֵין נוֹעֲלִין בָּהֶן, אֶלָּא אִם כֵּן גְּבוֹהִים מִן הָאָרֶץ.

A mukce ajtaja, azaz egy bizonyos célra kijelölt terület, például hátsó udvar, ahol terményt, fát és hasonlókat tárolnak, és nincs rendes csuklópántos ajtaja, hanem csak egy odatámasztott deszkával zárják el, amelyet nyitáskor a földre engednek, és az összekötözött tövises ágak, amelyeket a kerítés résének befoltozására használnak, és a nádfonat nem használandók szombaton bezárásra, mivel nincs ajtó formájuk, ezért ha berekesztünk velük valamit, az olyan hatást kelt, mintha hozzátennénk valamit az épülethez. Ezért csak akkor használhatók, ha valamelyes mértékben a föld fölött vannak, mert akkor látható, hogy a nyílás elzárására szolgálnak, és így nem keltik építmény benyomását.

[1] Szukkot 24b.