A purimot követő, niszán hónap újholdját megelőző szombaton olvassák fel a zsinagógákban a tehén szakaszát (párását párá).

Ez a tannak törvénye, melyet az Örökkévaló parancsolt, mondván: Szólj Izrael fiaihoz, hogy hozzanak hozzád egy vörös tehenet, épet, amelyen nincs hiba, amelyre még nem jött járom. (4Mózes 19:2)

Purim és peszách környékén négy különleges szombat van, sorban: sábát skálim (sékelek), záchor (emlékezés), párá (tehén) és chodes (hónap), ezeken egy-egy, erre a napra kiválasztott tórai részt olvasnak fel a megszokott hetiszakasz mellett a zsinagógákban.

A tehén szombatján az a részlet kerül sorra, mely az egyik legkülönösebb és legtalányosabb micváról, a holttesttel való érintkezésből fakadó tumá, vagyis rituális tisztátalanságból való megtisztuláshoz szükséges folyamatról, röviden a vörös tehén hamujáról szól.

A vörös tehén micvája a Tóra azon parancsolatai közé tartozik, melyekre semmiféle logikus magyarázatot nem találhatunk, csupán azért kell megtennünk őket, mert az Örökkévaló ezt mondta. Slomó (Salamon) király híres mondása volt a vörös tehénnel kapcsolatban: „Mindezeket megkísérlettem bölcsességgel; mondtam hadd leszek bölcs, de ő távol van én tőlem!” (Kohelet – Prédikátor 7:23). A midrás így magyarázza ezt a mondatot: A Tóra minden törvényével kapcsolatban helytálltam, de amikor a vörös tehénnel kapcsolatos tanításról van szó, hiába elemeztem, kérdeztem és kutattam, nem tudtam azt megérteni. Miért? Mert a vörös tehén paradoxont hordoz magában: aki a rituális megtisztulásra alkalmas hamuval foglalatoskodik, rituálisan tisztátalanná válik, míg az, akire a hamuval kevert vizet hintik, megtisztul. A párását párához felolvasott háftárá, prófétai szakasz Jechezkél prófétának a hetiszakaszhoz is kapcsolható mondatát (36:25) is tartalmazza: „És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok; mind a ti tisztátalanságaitoktól és bálványaitoktól megtisztítlak benneteket.” További magyarázatok.

 

A tehén szombatja

Ez a négy különleges szombat közül a harmadik (az első a sábát skálim, a második a sábát záchor volt). Ez a tannak törvénye, melyet az Örökkévaló parancsolt, mondván: Szólj Izrael fiaihoz, hogy hozzanak hozzád egy vörös tehenet, épet, amelyen nincs hiba, amelyre még nem jött járom. (M.IV. 19:2) A niszán hónap újholdját megelőző szombat előtti … Olvass tovább

 

Napjainkban, amikor már és még nem áll a jeruzsálemi Szentély, a vörös tehén parancsolatát sem tudjuk betartani. A témához kapcsolódva viszont marhahúsból készült steaket ajánlunk. 

 

 

A jó sztékhez keressünk friss, jó minőségű, enyhén zsíros, csontos és természetesen kóser hússzeleteket. Az egy-két tenyérnyi húst vágassuk kb. 2 cm vastag szeletekre. Sütés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. Ha faszenes grillt használunk, alaposan pakoljuk meg a sütőt és várjuk meg, amíg a széndarabok teljesen átizzanak. Fontos a magas hőmérséklet elérése. A grillrácsot kenjük be friss vöröshagymával, hogy ne ragadjon rá a hús sütés közben. A szték semmilyen pácolást nem igényel. Ahhoz, hogy közepesen átsüljön, tehát kívül ropogós, belül enyhén rózsaszín legyen, az egyik oldalát 8, a másik oldalát 6 percig hagyjuk a rácson. Sütés közben szórjuk meg némi sóval és durvára őrölt borssal a hússzeletek mindkét oldalát. Miután elkészült, pihentessük 5-6 percig és csak ezt követően vágjuk fel. Kínáljunk hozzá testes, száraz vörösbort, például merlot-t vagy cabernet sauvignon-t. Köretnek grillezett zöldségeket (padlizsánt, cukkinit, gombát) és salátákat adjunk (a lehetőségek száma végtelen, ajánlatokat az oldalunkról lent találnak).

Mi kerülhet még a grillre?

Saláták köretnek

A hetiszakaszhoz kapcsolódó magyarázatot és a helyszínt bemutató kisfilmet itt találja.

A hetiszakasz flórája és faunája című sorozatunkban a tehénnel itt foglalkoztunk.