Hetiszakaszunk, a Trumá kezdi meg annak a 13 hetiszakasznak a sorát, amely Mózes második könyvében, a Smotban a Szentély felépítésével, annak minden egyes részletével, berendezési tárgyával, illetve azok használatával foglalkozik. Bölcseink azt mondják, hogy azért foglalkozik ezzel ilyen részletekbe menően a Tóra, mert a szöveg nem csupán a pusztai Szentély felépítéséről szól. Azt is megmutatja, hogy nekünk magunknak milyeneknek kell lennünk, hogyan kell élnünk, hogy a lehető legnagyobb tökéletességgel tudjuk szolgálni az Örökkévalót. Otthonunk a Szentély kicsinyített mása, asztalunk oltár, melyre nem szabad ráülni. A zsidó gondolkodás szerint a Miskán részei megfeleltethetők az emberi test részeinek is, és ahogyan a Szentély tere szent az örökkévalónak, ugyanúgy az emberi test is szent. Tórai parancsolat testünk egészségének megőrzése. Ehhez a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás is hozzátartozik. A vitaminok, különösen ilyen vírusos időszakban, nagyon fontosak az emberi szervezet számára, így most, amikor a Miskán felépítésének felolvasását kezdjük meg, zöldségköretet kínálunk.

A brokkoli, karfiol, karalábé leveleit sokszor kidobjuk, pedig ezek valójában e növények ehető részei. Fontos, hogy csak a szép, nem túlságosan kemény és sérülésmentes leveleket használjuk. Megtisztításuknál hasonlóképpen járunk el, mint bármilyen salátafélénél: vízbe áztatjuk, majd fény ellenében, egyenként alaposan megnézzük, nehogy bogár, vagy más kártevő kerüljön általa az ételbe. A leveleket felhasználhatjuk nyersen, vagy főzve.

 

Wokban párolt zöld levelek

párve, tojás- és gluténmentes

brokkoli-, karfiol- és karalábélevelek

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

só és bors, ízlés szerint

A leveleket a fent leírt módon megtisztítjuk. Wokba halmozzuk, ráöntünk 2 kanál olívaolajat, hozzáadjuk az igen apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon kezdjük párolni, pár perc alatt összeesik és mély zöld színt kap a keverékünk. Néhányszor megkeverjük, és tálalhatjuk is.

 

zsido.com