Az ezen a héten felolvasott kettős hetiszakaszban (Ácháréj mot-Kedosim) nem egy olyan parancsolatot találunk, mely az étkezésre vonatkozik. Ezek közül a leghangsúlyosabb talán a következő:

 

És bárki Izrael házából és az idegen közül, aki tartózkodik közöttük, aki eszik bármi vért – haragomat fordítom a személy ellen, aki eszi a vért és kiirtom azt az ő népe köréből. Mert a test lelke a vérben van és én az oltárra rendeltem azt nektek, hogy engesztelést szerezzen lelkeitekért, mert a vér az, mely a lélekért engesztelést szerez. Azért mondtam Izrael fiainak: Bármely személy közületek ne egyék vért; az idegen, aki tartózkodik közöttetek, se egyék vért. Bárki Izrael fiai közül és az idegen közül, aki tartózkodik közöttük, aki vadász vadat vagy madarat, melyet enni szabad, ontsa ki a vérét és födje be azt porral. Mert minden testnek lelke a vére; a lelkével együtt, azért mondtam Izrael fiainak, semmi húsnak vérét ne egyétek, mert minden testnek lelke a vére; bárki azt eszi, irtassék ki.

A szakasz és az ezt követő hetiszakaszok nagy része Isten kiválasztott népének szentségével foglalkozik. Ennek nemcsak spirituális, hanem igencsak materiális vonzatai is vannak, többek között az étkezésünket is érinti. A Tóra szerint a vér a lélek. Ezért nem elég a kósersághoz, ha kóser állat húsát fogyasztjuk, azt kóser módon kell levágni, feldolgozni és elkészíteni is. A feldolgozás része a kisózás. A só segítségével a húsból minden vér távozik, így válik zsidók számára fogyaszthatóvá. Régen a háziasszonyok maguk végezték ezt a műveletet, manapság már inkább nagy üzemben folyik a sózás, és a kóser hentesnél kisózott, vagyis kivéreztetett, konyhakész húst vehetünk.

A vér fogyasztásának tilalma nemcsak a húsra, hanem a tojásra is vonatkozik. Minden egyes tojást, amelyet feltörünk, átlátszó üvegpohárba törjük, minden oldalról megvizsgáljuk, és csak akkor használhatjuk fel, ha nincsen benne vérpötty. Amennyiben piros pöttyöt találunk benne, akkor a tojást nem használhatjuk fel, ki kell dobni, a poharat pedig alaposan kimosni. Érdemes fehér héjú tojást vásárolni, mert azokban igen ritkán találunk vércseppet. A vérrel kapcsolatban érdekesség még, hogy a hal vére nem tartozik bele a tilalomba, mivel a hal nem számít húsnak a kóserság törvényei szerint. A halat nem kell kóser módon levágni, és nem kell kivéreztetni sem. Aki azonban egy pohár halvérre vágyik, ivás előtt dobjon bele néhány pikkelyt is, hogy mindenki tudja, halvért iszik, és nem szegi meg a vér fogyasztásának tilalmát.

Korábban bemutattunk egy hamburgert, melyet otthon elkészíthetünk. A kóser módon feldolgozott hús mellé most egy hamburger zsömlét kínálunk:

 

Hamburger buci

párve

600 g liszt

300 ml növényi tej, vagy víz

2 ek cukor

4 púpozott ek. instant élesztőpor

4 ek. kovász

1/3 pohár étolaj

1 ½ kk só

1 tojás

A tetejére: 1 tojás, szezámmag a szóráshoz

A lisztet tálba szitáljuk. Sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót. A tojást külön pohárban törjük fel, a fent leírtak szerint, és csak azután adjuk a keverékhez, miután meggyőződtünk a használhatóságáról, vagyis arról, hogy nincsen benne vérpötty. A keveréket alaposan összedolgozzuk, meggyúrjuk és megdagasztjuk. A tésztát kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és 2-3 órán át kelesztjük, amíg alaposan megkel. Ezután 8 részre osztjuk, minden egyes darabból zsömlét formálunk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszünk négyet-négyet. A tetejüket kissé lenyomjuk, majd újabb fél órán át kelesztjük, vagy ameddig kétszeresükre kelnek a zsömlék. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A zsömlék tetejét tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és 15-18 perc alatt készre sütjük őket. Rácsra téve kissé kihűtjük a péksüteményeket, és langyosan tálaljuk.

 

zsido.com