Ez a tannak törvénye, melyet az Örökkévaló parancsolt, mondván: Szólj Izrael fiaihoz, hogy hozzanak hozzád egy vörös tehenet, épet, amelyen nincs hiba, amelyre még nem jött járom. (M.IV. 19:2)

Ezekkel a szavakkal indul a párását párá, a tehén szakasza, melyet szombaton olvasnak fel a zsinagógákban. Már többször írtunk arról, hogy ez a parancsolat egyike azoknak a törvényeknek, melyekre semmiféle racionális, vagy történelmi magyarázatot nem tudunk adni, pusztán azért tartjuk be, mert az Örökkévaló ezt mondta nekünk. A vörös tehén micvájának paradoxona azonban, hogy az, aki a rituális megtisztulásra alkalmas hamuval foglalatoskodik, rituálisan tisztátalanná válik, míg az, akire a hamuval kevert vizet hintik, megtisztul. A párását párához felolvasott háftárá, prófétai szakasz Jechezkél prófétának a hetiszakaszhoz is kapcsolható mondatát (36:25) is tartalmazza: És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok; mind a ti tisztátalanságaitoktól és bálványaitoktól megtisztítlak benneteket.

A purimot követő szombaton délelőtt két tóratekercset vesznek elő a tóraszekrényből. Az elsőből a rendes hetiszakaszt olvassák fel (ezen a héten a Ki tiszá szakaszt), a másodikból pedig a párását párát, a vörös tehén szakaszát, melyből megismerjük a holttesttel való érintkezésből fakadó tumá, vagyis rituális tisztátalanságból való megtisztuláshoz szükséges folyamatot. A vörös tehén micváját egy olyan tehénnel lehet teljesíteni, melynek legfeljebb két nem vörös szőrszála van, és még soha nem fogták igába. A kijelölt helyen levágták, elégették, hamuját vízzel keverték el, és ezzel a keverékkel hintették meg az előírt tisztulási idő végén a holttesttől tisztátalanná vált embereket.

Napjainkban, amikor már és még nem áll a jeruzsálemi Szentély, a vörös tehén parancsolatát sem tudjuk betartani. A témához kapcsolódva viszont marhahúsból készült hamburgert ajánlunk:

Hamburger

húsos, tojás- és gluténmentes

Megdarálunk igény szerinti mennyiségű kissé zsíros marhahúst, például nyakat, vagy oldalast. Egy nagy fej hagymát nagyon apróra felkockázunk, 3-4 gerezd fokhagymát áttörünk. Mindkettőt a húshoz adjuk, majd ízlés szerint durvára őrölt feketeborssal, sóval, őrölt kurkumával és őrölt korianderrel fűszerezzük. A masszát alaposan összedolgozzuk, és tenyérnyi, lapos húspogácsákat formázunk belőlük. Letakarva hűtőszekrényben pihentetjük, majd parázs fölött, forró grillrácsra téve mindkét oldalán jól átsütjük.