A hetiszakasz folytatja a papok és a sátorszentély felszentelésének leírását, illetve az ezekhez kapcsolódó parancsolatokat.

Megismerkedhetünk Nádáv és Ávihu, Áron főpap két fiának szomorú végével – ők idegen tüzet vittek a Miskánba, az Örökkévaló pedig megbüntette őket ezért. Egyes magyarázatok szerint ráadásul részegek voltak. A tórai szövegek értelmezésének egyik módszere azon alapul, hogy az egymás után következő szövegrészek kapcsolatban állnak egymással. Nádáv és Ávihu halálának történetét közvetlenül követi az a tilalom, mely szerint nem szabad semmiféle alkoholt fogyasztania a szolgálatot teljesítő kohénoknak, nehogy meghaljanak. A szakasz emellett foglalkozik még a tiszta és nem tiszta állatok felsorolásával, és azzal, hogy aki elhullott állat érintése által tisztátalanná vált, hogyan tisztulhat meg.

A most következő szombat a már többször emlegetett négy különleges szombat közül a harmadik: sábát párá – a tehén szombatja. Joel és Saul ezért ezen a héten Jeruzsálembe kalauzolja a nézőket, azon belül a Templomheggyel szemközt emelkedő Olajfák hegyére, ahol annak idején a vörös tehenet vágták le, hogy bizonyos fűszerekkel a hamuját összekeverve elkészítsék azt a folyadékot, ami által a halottal való érintkezés által rituálisan tisztátalanná vált embereket tisztává tették. Közeledik niszán hónap és azzal együtt peszách ünnepe. Mivel tisztátalan ember nem vehet részt a peszách áldozatban, a felolvasás által emlékeztették a népet, hogy aki még tisztátalan, tisztuljon meg.

A Smini hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Smini hetiszakasz פרשת שמיני

Uploaded by Naftali Deutsch on 2019-03-27.

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Smini (M.III. 9:1-11:47)

Háftárá: Jechezkel 36:16-38

Párását párá: M.IV. 19:1-22

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:50

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 18:21

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 18:57

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 19:34

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287