Bár már március közepe van, Magyarországra visszatért a tél. Így időszerű a következő történet, amely a Báál Sém Tovról szól.

A harmadik lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel rabbi, más néven a Cemách Cedek (1789-1866) mesélte tanítványainak a chászidizmus alapítójáról: „A Báál Sém Tov nagyon kedvelte a fényt. Amikor a tanítványai tudták, hogy mesterük közeledik, mindig számos gyertyát gyújtottak meg, hogy élvezhesse a fényüket. Egy napon azonban csupán egyetlen gyertyájuk volt, és sehonnan sem sikerült többet szerezniük. Nagyon bántotta őket a dolog, hiszen tudták, hogy tanítójuk mennyire szereti a gyertyák fényét, és szomorúak voltak, hogy nem tudják neki biztosítani a világosságot, amire vágyott. Amikor a Báál Sém Tov belépett a szobába, és látta, hogy csupán egyetlen gyertya lángja pislákol, kiküldte a tanítványait, hogy hozzanak be néhányat a tetőről lógó, hatalmas jégcsapok közül. Amikor ez megtörtént, akkor azt mondta nekik, hogy rakják körbe a szobát a jégből való „gyertyákkal”, és gyújtsák meg azokat. A tanítványok legnagyobb csodálatára – bár igazán megszokták, hogy mesterük körül hihetetlen dolgok történnek -, a jég viaszként égett, és a hatalmas jégcsapok lángja különleges fénnyel árasztotta el a szobát.” Menáchem Mendel rabbi ezután elhallgatott, majd csöndesen hozzátette: „a Báál Sém Tov számára még a jég is égett és fényt adott. Napjaink hászidjai azonban hiába ülnek fűtött és jól megvilágított szobában, mégis hideg és sötét van körülöttük…”

És mivel a hideg, borús időben különösen sok vitaminra van szüksége a szervezetnek, a téli történet mellé egy vitamindús salátát is kínálunk olvasóinknak.

Céklalevél-saláta

Párve, glutén- és tojásmentes

A salátához:

Egy marék cékalevél

½ kígyóuborka vékonyra szeletelve

½ fej hagyma apróra kockázva

1 répa durvára reszelve

1 ek. szezámmag (elhagyható)

Az öntethez:

1 ek. dijoni mustár

1 kk. extra szűz olívaolaj

½ kk. frissen facsart citromlé

Só, bors, őrölt koriander ízlés szerint

A céklalevelet felhasználás előtt mossuk meg, és ellenőrizzük, hogy nem bogaras-e. Megmossuk és feldaraboljuk/lereszeljük a salátához való zöldségeket, majd tálba tesszük őket. Az öntet hozzávalóit egy kis tálkában simára keverjük. A kikevert öntetet a zöldségekre borítjuk, és alaposan összekeverjük. Egy evőkanál szezámmaggal tehetjük kalciumban gazdaggá a salátánkat.

A mustár kósersági pecsétet igényel. Arra is figyeljünk, hogy mivel háláchikus szempontból „erős” hozzávalókat használunk fel (citromlé és hagyma), az elkészült saláta, bár párve, mégsem fogyasztható bármihez: ha húsos edényekben készítettük, akkor csak húsos étellel ehetjük együtt, ha pedig tejesben, akkor csak tejessel.

Céklalevelet a konyhaablakban nevelhetünk: a cékla levágott felső részét alacsony peremű edénybe állítjuk. Ügyeljünk, hogy mindig legyen rajta víz, de ne lepje el az egész cékladarabot. Konyhaablakba állítva a céklánk néhány napon belül szép leveket hoz.

zsido.com