Rabbi Áháron Hálévi: Széfer Háchinuch

(Barcelona, 13. sz. közepe)

1. „Szaporodjatok és sokasodjatok”

„Isten megáldotta őket és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hódítsátok meg….” (1Mózes 1:28.).

Ennek a parancsolatnak az alapvető célja az, hogy a világ váljon lakottá, ahogy írva van[1]: „…nem pusztaságnak teremtette, hanem lakóhelynek alkotta…”. Ez egy olyan fontos micvá, melynek eredményeképpen lesz betartva az összes többi, hiszen embereknek adta azokat az Örökkévaló és nem az angyaloknak, [és ha nem születnek gyermekek nem lesznek lakói a földnek és nem lesz aki betartsa a micvákat].
A hozzá kapcsolódó kérdéseket, mint például, mikor köteles az ember ezt teljesíteni [lásd alább], hány gyermekkel teljesítette [egy fiúval és egy lánnyal], mely micvák alól mentesül, amíg ez foglalkoztatja [az esti Smá elmondása alól, az esküvő időpontjától egészen a házasság elhálásáig, valamint az egész lakodalmi sereglet mentes a szukká parancsa alól az esküvő mind a hét napjára], stb. a Talmud Jövámot[2] és Bráchot[3] traktátusai részletezik.
Érvényes mindenhol és minden időben. Az embernek törekednie kell a teljesítésére amint alkalmas rá, ami a Bölcsek szerint megállapított kor a házasodásra [amint megkezdi 18. életévét]. Ez a micvá nem vonatkozik a nőkre.
Bárki, aki nem teljesíti egész életében, egy tevőleges parancsolatot szeg meg és büntetése nagyon nagy, mivel megmutatja, nem akarja teljesíteni az Örökkévaló akaratát, hogy a világ lakottá váljon.

[1] Jesájá 45:18.
[2] 6. fejezet.
[3] 16a.

Megszakítás