A kóserság szabályai szerint húst és halat nem fogyaszthatunk együtt. Az első tilalom ezzel kapcsolatban a Joszef Káro rabbi által a XVI. században összeállított Sulchán Áruchban (Jore Deá 116:2-3) olvasható. A tilalmat azzal indokolja, hogy a hús és a hal együttes fogyasztása veszélyezteti az ember egészségét, nevezetesen cáráátot okozhat – egy lepraszerű bőrbetegséget, melyet a Tóra éppen a most következő és az azt követő szombaton felolvasandó hetiszakaszokban, a Tázriában és a Mecorában tárgyal. (E szakaszokat gyakran együtt olvassák fel mivel azonban az idei szökőév, így külön-külön kerülnek sorra.)

Ennek eredményeként a háláchá, a zsidó törvénykezés szerint tilos együtt főzni, vagy egy tálon tálalni halat és húst (szfárádi zsidók tejes ételekkel sem esznek együtt halat, askenáz szokás szerint megengedett). A hal és a hús közötti különbségtétel azonban alapvetően különbözik a tej és a hús közti különbségtételtől. A kóser konyhában a húsos és a tejes ételekhez külön edények és eszközök tartoznak, halat azonban mindkét típusú edényben készíthetünk és tálalhatunk, vagyis a hal a párve, se nem tejes, se nem húsos élelmiszerek közé tartozik (akárcsak a zöldségek, gyümölcsök, tojás, méz, kenyér, stb.). Arra azonban oda kell figyelni, hogy a hal készítésére, vagy feltálalására használt edényben ne legyen húsmaradék. Az edényeket, eszközöket, felületeket a hús és a hal készítése között mindig el kell mosni, hogy ne érintkezhessenek egymással. Ha egy étkezésnél húst és halat egyaránt feltálalnak (ahogy az szombaton szokásos), a halhoz használt tányérokat és evőeszközöket leszedik az asztalról, és tisztát tesznek fel a húshoz.

A másik különbség a tej és a hús, valamint a hús és a hal viszonyában, hogy a hal és a hús között nincsen előírt várakozási idő, míg húsos fogyasztása után hat órát kell várnunk, mire újra tejes ételt ehetünk. Szokás azonban, hogy az ember néhány korty vízzel, vagy egy pár falat kenyérrel tisztítja meg a száját is a haltól húsfogyasztás előtt, és vannak, akik a kezüket is megmossák, hogy biztosan megtörténjen a teljes elválasztás.

A zsidóság és a halak kapcsolatáról például a halakról szóló cikkünkben, a régi pesti zsidóságot bemutató cikkeink egyikében, valamint különféle receptjeinkben, például a zöldfűszeres lazac és a halleves receptjénél olvashatnak. Most következő receptünkben tonhalas fasírtot kínálunk.

Tonhalas fasírt

 

párve, gluténmentes

  • 800 g vizes tonhal konzerv leszűrve
  • 1 hagyma apróra kockázva
  • 4 tojás
  • Só, bors ízlés szerint
  • ½ pohár apróra vágott petrezselyem, vagy koriander
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva

A hozzávalókat nagy tálba tesszük, alaposan összekeverjük, majd kézi mixerrel kissé pépesítjük, hogy a keverék összeálljon. Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanállal halmokat készítünk a tonhalas keverékből, tetejüket kiegyengetjük a kanállal. 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük, sütés közben egyszer megfordítjuk a fasírtokat, hogy az alsó felük is megpiruljon. Rizzsel, salátával tálaljuk.

Címlapkép: Dayvison de Oliveira Silva