Az ikrek bemutatják a merülésre használt Jordán folyót.

Hetiszakaszunk, melyet – ha éppen nincs szökőév – sokszor a megelőző, Tázriá hetiszakasszal együtt olvasnak fel, tematikájában is követi a múlt héten felolvasott szakaszt. Elsősorban a cáráát – a spirituális eredetű, lepra-szerű betegségről és gyógyításáról szól, valamint egyéb eredetű tisztátalan állapotokról és az azokból való megtisztulásról. „És óvjátok Izrael fiait tisztátalanságuktól, hogy meg ne haljanak tisztátalanságukban, amidőn megtisztátalanítják hajlékomat, mely közöttük van.” – mondja szakaszunk vége.

Azokban az években, amikor ez a hetiszakasz nem esik egybe sábát hágádollal (a peszách ünnepét megelőző szombat), a hozzá csatlakozó prófétai szakasz Izrael és Arám királyának háborújáról szól, pontosabban annak egy momentumáról, amikor az arámi király egyik hadvezére, Náámán a cáráát jeleit tapasztalja magán. A zsidó Elisa prófétához fordul segítségért, és ő a Jordán folyóba küldi megmerülni…

Joel és Saul az izraeli-jordániai határon fekvő Kászr ál-Jáhudba látogatott, hogy a nézőknek bemutathassa a merülésre használt (és a különösen csapadékos tél miatt igen magas vízállású) Jordán folyót. Ennek a helyszínnek azért van különleges jelentősége éppen most, mert néhány napon belül emlékezünk meg arról a napról, amikor a zsidók Jerichóval szemben a Jordánon átkelve – vagyis éppen itt, Kászr ál-Jáhud környékén – bevonultak az Ígéret Földjére, Erec Jiszráelbe. Tartsanak velük!

A Mecorá hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

 

 

 

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Mecorá (M.III. 14:1-15:33)

Háftárá: Malachi 3:4-24

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:10

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 18:26

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 20:18

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 19:43

zsido.com

Megszakítás