A világot behálózó lubavicsi kirendeltségek egyre több országban vannak jelen. A múlt héten Uganda a századik országként iratkozott fel erre a listára, miután Kigaliban, a fővárosban megnyílt a hivatalos Chábád-központ.

A hírt a lubavicsi küldöttek éves brooklyni kongresszusán jelentették be az ötezer résztvevő nagy örömére. Az új kirendeltséget a Raskin házaspár, Mojse rabbi és felesége, Jocheved vezeti. Mojse a hosszú évek óta a magyarországi izraeli közösséget szolgáló, közkedvelt rabbi, Smulik Raskin öccse.

A Raskin házaspár az izraeli Kiriját Máláchiból indult a nagy útra, kisfiukkal, Menáchem Mendellel. Kigaliban korábban nem volt állandó rabbi, de 1999 óta a nagyünnepekre mindig érkeztek jesivatanulók és úgynevezett “vándorló rabbik”, hogy a helyi közösséget segítsék. Slomó ben Tulila rabbi, az afrikai kontinens Chábád-központjainak igazgatója idén döntött úgy, hogy az ugandai fővárosban is helye van egy állandó küldöttnek, és a Raskinokra esett a választása. Kigaliban néhány tucat zsidó él, de a zsidó turisták száma több ezerre rúg évente. A házaspár hamar talált egy megfelelő ingatlant, mely nem csak az otthonuk lesz, hanem zsinagógaként, közösségi térként és étkezőként is szolgál.

Az elmúlt évben egy sor távoli, vagy elszigetelt országban nyílt Chábád-központ, hogy a helyi közösség, az izraeli és zsidó turisták, illetve üzletemberek rendelkezésére álljanak. 2017-ben a világ következő pontjain nyílt meg lubavicsi kirendeltség: Monetengro, Nassau, Curacao, Laosz és Új-Kaledónia.

Az Ugandában élő, száz éve a zsidó hagyományokat követő Abajudaja (Jehuda népe) törzsről itt és itt lehet részletesen olvasni.

zsido.com

Forrás: Arutz7