Még Afrika egyik legkegyetlenebb diktátora sem tudta elpusztítani Uganda zsidó közösségét. Nemrég új zsinagógával is gyarapodtak

Minden nehézség ellenére kitartanak hitük mellett a többségében keresztények lakta afrikai ország, Uganda maroknyi zsidó közösségének tagjai az egy évszázada alapított falujukban. Büszkeségük, a Stern zsinagóga amerikai adományokból épült, körülötte iskola és vendégház is létesült – olvasható a ynetnews.com riportjában. A közösség vezetője Gershom Sizomu rabbi Amerikában tanult, februárban pedig bekerült az ugandai törvényhozásba is. Ő kezdte meg az adománygyűjtést a zsinagóga felépítéséhez, amit aztán egy kaliforniai házaspár tiszteletére neveztek el. Sue és Ralph Stern 300 ezer dollárt adományozott.

Sizomu rabbi tudomása szerint ő az első zsidó, aki az ugandai parlamentbe került. Az ország egykori hírhedt, kegyetlen diktátora, Idi Amin Dada a ’70-es években törvényen kívül helyezte a zsidókat, számuk ezek után pár száz főre apadt. A ’80-as években erőszakos atrocitások célpontja is volt Abayudaya, ahol most a zsinagóga is áll. Ma már mintegy 2000 főt számlál a zsidóság és megbecsülésnek örvend.

Az Abayauday közösséget egy ugandai katonatiszt alapította, aki a múlt század elején tért be a zsidóságba, sok követője lett és amikor 1928-ban meghalt egy jelentős földdarabot hagyott örökül, amit most is használnak. A gyermekeiket a zsidó hagyományoknak megfelelően nevelik, de ellentétben egyes keresztény csoportokkal, ők nem végeznek térítést. A betérés egy hosszú folyamat, de folyamatosan vannak, akik végigjárják az utat Ugandában.

Kép: ynetnews.com