Él egy törzs a világ végén, amely zsidónak vallja magát.

Az izraeli Itáj és Hádász Goldstein esküvőjük után hosszú nászútra mentek Afrikába. Ugandában túrázva hallottak arról, hogy az ország keleti hegyvidékén él egy törzs, akik zsidónak vallják magukat. Mivel közeledett a ros hásáná, úgy gondolták, az Abajudaja törzsnél töltik az ünnepet.

“Nászútra Afrikába utaztunk. Uganda egy rendkívül gyönyörű ország, az emberek barátságosak, ezért mindenképpen el akartunk menni oda. A barátainktól hallottuk, hogy van egy zsidó közösség az ország keleti részén, a hegyekben. Arra gondoltunk, hogy nagyszerű lenne ott tölteni az újévet, és megismerni a szokásaikat. Végül életünk legemlékezetesebb ünnepét töltöttük ott. Általában a családdal és a barátokkal ünneplünk, hatalmas lakoma keretében. Idén egy világvégi helyen voltunk, mégis közelebb éreztem magamhoz az ünnepet, mint valaha.”  

Az Abajudaja zsinagóga
Az Abajudaja zsinagóga
A 2000 tagot számláló Abajudaja (Jehuda népe) törzs mintegy száz évvel ezelőtt kezdte el a zsidó szokásokat gyakorolni. Uganda egy elszigetelt részén élnek, több faluban szétszóródva. Idi Amin diktátor rémuralma alatt üldözték őket, ma már nyugodtan élnek keresztény és muszlim szomszédaik között. Többségük az amerikai reform és a konzervatív mozgalom befolyása alatt áll, egy faluban azonban az ortodox hagyományokat követik, és készülnek a zsidó törvényeknek megfelelő betérésre. Szokásaikban, dallamaikban keverednek az afrikai és a zsidó hagyományok.

“A legtöbben áram és víz nélküli kunyhókban laknak, de némelyiküknek van telefonja. Így kerültünk kapcsolatba Moséval, aki otthonában látott minket vendégül. Ő már kétszer is járt Izraelben és tanul héberül. Péntek este egy fél órát gyalogoltunk a faluból, mire elértük a közelmúltban átadott nagy zsinagógájukat. Egyre többen érkeztek a környező településekről, helyiek és izraeli önkéntesek is. Végül 150-en fogadtuk a szombatot. Nagyon megindító élmény volt. A szertartás hasonlított az Izraelben megszokotthoz, de a tempó inkább afrikai volt. Egy izraeli vendég almát, mézet, sőt gránátalmát is hozott a közösségnek ros hásáná tiszteletére. Nagyon örültek neki, bár még sohasem láttak ilyen gyümölcsöt…”- zárta le beszámolóját az ifjú pár.

Forrás: Ynetnews