Montenegró zsidó közösségének emberemlékezet óta most először van saját, helyben élő rabbija. Ari Edelkopf chábád rabbi és felesége, valamint hét gyermekük pár hete telepedett le a kis balkáni állam fővárosában Podgoricában.

A 2006-ban függetlenné vált ország zsidó vezetője Jasa Alfandari köszöntötte a rabbit a balkáni és közép-európai zsidók konferenciáján. Ari Edelkopf rabbi Los Angelesben született, korábban pedig Oroszországban tevékenykedett – derül ki a timesofisrael.com cikkéből.

Milo Djukanovic az ország korábbi miniszterelnöke a konferencián azt mondta, hogy a podgoricai zsinagógát várhatóan jövőre kezdik építeni. A becslések szerint Montenegróban nagyjából 400-an vallják magukat zsidónak, Edelkopf rabbi szerint tíz százalékuk vallásos. Érkezése előtt a montenegrói zsidók a horvát főrabbi Moshe Prelevic közösségéhez tartoztak hivatalosan – mondta Jasa Alfandari.

Ari Edelkopf rabbi nem önként hagyta el Oroszországot. Tartózkodási engedélyét – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – visszavonták az orosz hatóságok, ami miatt bírósághoz fordult, de annak nem lett eredménye.

Kép: timesofisrael.com

zsido.com