Svát hónap a tórai számítás szerint a 11., a naptár szerint pedig az 5. hónap. A hónapok sorrendiségéből következően mindig egynapos újholdja van (vagyis a megelőző hónap mindig 29 napos), maga svát hónap pedig mindig 30 napos, vagyis teljes hónap, és az utolsó napja is újhold.

A hónap első napja, ros chodes svát volt az, amelyen Mózes megkezdte utolsó, összefoglaló beszédeinek sorát. Ezek a mondatok vezetik be az ötödik könyvet (Dvárim), melyet Misné Torának, vagyis a Tóra ismétlésének is neveznek, mivel a végső búcsúját megelőző hetekben a nép nagy vezetője elismételte a zsidók számára a törvények jelentős részét, és továbbiakkal ismertette meg őket:

És volt a negyvenedik évben, a tizenegyedik hónapban, a hónap elsején, szólt Mózes Izrael fiaihoz mind aszerint, amint az Örökkévaló parancsolta neki az ő számukra… A Jordánon innen; Móáb országában kezdte Mózes magyarázni ezt a tant, mondván (5Mózes 1:3,5)

Mózes felsorolta Izrael népének lázadásait, és figyelmeztette őket, milyen jutalmak várnak rájuk, ha betartják a Tórát, és milyen büntetések, ha nem. Felkészítette a zsidókat az Ígéret Földjére való bevonulásra, végül, a könyv kezdetétől számított 37. napon bekövetkezett halála előtt még megáldotta a népet. 37 napon át okította Mózes a zsidókat, svát hónap elsejétől zájin ádárig, vagyis ádár hónap hetedikéig. Bölcseink ezért hasonlították svát hónap újholdját a tóraadás napjához. Ahogyan sziván hónap hatodika örök időkre alkalmas lesz arra, hogy a zsidó nép újra és újra elfogadja a Tórát sávuot ünnepén, úgy válik a zsidók szíve befogadóvá a Tóra irányában minden évben svát hónap elsején. És ahogyan a svát elsejétől zájin ádárig eltelt 37 nap során Mózes elmondta az intelmeit és az összefoglaló beszédeit, úgy vált különösen alkalmassá ez az időszak arra, hogy ismét inspirációt merítsünk a tóratanulásból és még több micvát tegyünk.

A hónap első napján kívül más jeles napok és ünnepnapok is várnak ránk e hónapban. Ezek közül kétségtelenül a legismertebb és legszélesebb körben ünnepelt tu bisvát, a hónap 15. napja, melyet a fák újévének is neveznek. Ezen a napon van a fák háláchikus születésnapja, ami különféle, csak Izrael Földjén érvényes mezőgazdasági törvények miatt fontos fordulópont. A napot gyümölcsevéssel ünnepeljük, van, ahol 15 -féle gyümölcsöt fogyasztanak a hónap 15. napjának megfelelően, máshol inkább Izrael hét különleges terményét (búza, árpa, szőlő, gránátalma, füge, olajbogyó, datolya) eszik, illetve mandulát és cháruvot, a szentjánoskenyérfa termését, és egyre szélesebb körben elterjedt szokás a kabalisztikus eredetű tu bisváti széder.

Svát hónapra esik a chábád hászidizmus néhány kiemelkedő napja: a hónap tizedike egyszerre jelöli az előző rebbe, Joszef Jicchák Schneersohn rabbi 1950-es halálának évfordulóját, és azt a dátumot, amikor – egy évvel apósa halálát követően – az áldott emlékű lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi átvette a mozgalom vezetését.

A hónap 22. napja szomorú emléknap a lubavicsi hászidok számára, 1988-ban ezen a napon hunyt el a Rebbe nagyra becsült felesége, Chaya Mushka Schneerson rebecen.

zsido.com

Forrás: OU, chabad.org