Mi kerül a peszáchi szédertálra és miért? Hányféle a chároszetet (chárojszesz) készítenek a zsidók világszerte és hogy lehet, hogy éppen egy édes étellel emlékszünk az elnyomásra? Az Egység most megjelent, 140. számában az ismét otthon töltött Peszáchra készülődünk.

A szabadság ünnepe mellett a szabadság földjére is ellátogatunk: mit várhatnak a zsidók és Izrael Joe Bidentől, az Egyesült Államok új elnökétől? Naftali és Chana Deutsch összeállításában bemutatkoznak az echte amerikai haszidok is, és kiderül, milyen egy stetl Amerikában.

Dombi Gábor háromrészes mikve-tanulmányának második részével folytatjuk a rituális fürdőket bemutató sorozatunkat. Többek között azt is megtudjuk, hogyan alakult át a mikvehasználat az idő előrehaladtával

Oberlander Báruch rabbi írásából kiderül, hogyan viszonyul a háláchá az oltási rendhez, mik a sorbanállás szabályai és van-e a zsidó vallásjognak útmutatása arra, hogy kikerülhetjük-e a sort, ha be akarjuk oltatni magunkat. Szabad-e előre furakodni az oltási sorban?

Tuna Judit a formálódó óbudai női központ kulissza­tit­kainak eredt a nyomába: Kalderon Cháná Rivkával készült interjúja nemcsak a központ vezetőjét, de a már megvalósult divatüzletet is bemutatja. 

 

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás