Purimkor szokás, hogy a dolgo­kat a „fejük tetejére” állítjuk. Az idei Purim pedig igazán feje tetejére állította minden ünnepi elképzelésünket. „Ez volt az első Purim, amikor 8-ra hazaértem” – jegyezte meg a furcsa ünnepről Fuchs Jehosua, miskolci rabbi. A programok nagy része online zajlott, 12 helyszínen azonban, összesen 37 alkalommal, személyesen is meghallgathattuk a Megilá felolvasását.

Az online műsorfolyam igen változatosan alakult, Köves Slo­mó vezető rabbinköszöntő­je és Megilá olvasása után vicces purimi játékokat kacaghattak végig a nézők, ezeket Kálloy Molnár Péter és Janklovics Péter pre­zentálta. Később Réczei Tamás Szilágyi Nórával, a CEDEK Szeretetszolgá­lat vezetőjével Purim egyik micvája, az adományozás kapcsán a jótékonykodás szerepéről beszélgetett.

Az Óbudai Zsinagógában, va­lamint a Zsilipben éppúgy szűk körű ünneplés zajlott, mint Miskolcon, míg a CTeen vezetői, a Bassman házaspár autóval szállította ki a purimi csomagokat az ifjúsági szervezet tagjainak. (Az ünnep egyik micvája, hogy másoknak ennivalót adunk).

Az újbudai zsinagógában a Bocskai úton 10 fős „turnusokban” zajlott a Megilá-olvasás: Stell Izsák rabbi fáradhatatlanul, folyamatosan olvasta fel Eszter könyvét. A frissen felújított zsinagógába tíz ember mehetett be egyszerre, egymástól megfelelő távolságban ültek a jó hangulatú purimi ünneplésen.

Szentendrén a tavalyi purimi buli legviccesebb pillanataiból összeállított fotókiállítással fogadták az ünneplőket, pénteken pedig egész napos Megilá-olvasás volt.

Aki biztonságosabbnak ítélte a szabadtéri Megilá-olvasást, az csatlakozhatott a Vasvári Pál utcai zsinagóga közösségéhez vagy ellátogathatott a Budavári Zsinagógába is, ahol a Megilá-olvasás és az ima az udvaron zajlott. Az ünnepségen fiatalok és idősebbek is jelen voltak, volt közösségi játék és egy cigányprímás, aki zsidó dallamokat játszott. Faith Áser rabbi arról beszélt, hogy Mordechájtól meg lehet tanulni, hogy az ember miként élheti meg büszkén a zsidóságát.

Megjelent: Egység Magazin 31. évfolyam 140. szám – 2021. március 1.